Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Vo Veselom pri Piešťanoch spúšťajú V NOVEMBRI samozber jahôd

Ilustračné foto. Foto: TASR

Je to prvýkrát v histórii, čo na jahodové polia spoločnosti Plantex prídu záujemcovia o vitamíny v polovici novembra.

Veselé 12. novembra (TASR) – Zhruba dve tony červených jahôd v hriadkach čakajú vo Veselom pri Piešťanoch na zberačov. Raritný samozber jahôd spúšťa v utorok (13.11.) spoločnosť Plantex. Je to prvýkrát v jej histórii, čo na jej jahodové polia prídu záujemcovia o vitamíny v polovici novembra.

"Vysadili sme celoročne rodiacu odrodu. Nezvyčajne teplé počasie a minimum zrážok spôsobili, že jahody dokázali ešte aj teraz sčervenať, dozrieť a nezhnili. Tak sme sa rozhodli ponúknuť ich zákazníkom," povedal pre TASR manažér záhradného centra Peter Kováč. Pracovníci spoločnosti sa podľa jeho slov pripravujú na utorkový zber. "Na stránke na sociálnej sieti si náš oznam pozrelo okolo 100.000 ľudí, tak nevieme, čo nás čaká, vitamíny ľudia chcú a jahody v novembri nie je niečo, čo sa opakuje," dodal Kováč.

Plantex systém samozberu ovocia využíva už niekoľko rokov, o jahody je vždy podľa Kováča veľký záujem, teraz nedokáže odhadnúť, či sa ujde pre všetkých. V lete ich majú vysadené na zhruba 13 hektároch, čo je dohromady okolo 200 až 300 ton úrody. Kováč na neskorojesenný samozber našiel inšpiráciu v Nemecku. "Videl som, že tam ponúkli neskoré jahody ľuďom, tak sme sa rozhodli takto aj my," povedal.