Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Ľuďom bez domova v Banskej Bystrici možno pomôcť kúpou Nota bene

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V súčasnosti predáva Nota bene viac ako 320 ľudí po celom Slovensku.

Banská Bystrica 13. júna (TASR) – Banská Bystrica je jedným z 21 miest Slovenska, kde je možné kúpiť si časopis Nota bene od ľudí, ktorí prišli o svoj domov. V utorok im v uliciach mesta pod Urpínom pomáhajú pracovníci občianskeho združenia (OZ) Proti prúdu, čím chcú podporiť lokálnych predajcov a okoloidúcich upozorniť na význam ich projektu Nota bene. TASR o tom informovala Andrea Kocianová z OZ.

"Pomáhame ľuďom so skúsenosťou bezdomovstva zabezpečiť si dôstojný príjem na pokrytie základných životných potrieb, nájomného, stravy a iných malých výdavkov. Pre mnohých je predaj Nota bene jediným zdrojom príjmu, ktorý si iným spôsobom nedokážu zabezpečiť, napríklad z dôvodu zdravotných problémov alebo veku," uviedla Kocianová.

V súčasnosti predáva Nota bene viac ako 320 ľudí po celom Slovensku. V Banskej Bystrici je partnerskou organizáciou OZ Územný spolok Slovenského Červeného kríža, ktorý cez projekt Nota bene aktuálne pomáha deviatim oficiálnym predajcom. Tí sú označení, majú preukaz s fotografiou a registračným číslom, ktoré sa zhoduje s číslom pečiatky na časopise.

"Našou misiou je ukončovanie bezdomovstva. Chceme vytvárať spoločnosť, v ktorej každý bude mať možnosť žiť dôstojne a mať svoj domov. Preto chceme poprosiť aj Banskobystričanov, aby sa k nám v tomto úsilí pridali. Pravidelná kúpa Nota bene a všímavosť voči predajcom je významnou pomocou," zdôraznila riaditeľka OZ Proti prúdu Nina Beňová.