Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Dravce bojnických sokoliarov majú počas horúčav upravený režim

Na snímke vystúpenie sokoliarskej skupiny Horus počas víkendového podujatia Strávte víkend v kašieli Betliar 11. júla 2015. Foto: TASR/František Iván

Dravcom častejšie vymieňajú vodu, ktorú majú v kúpačkách, v ktorých sa aj kúpu, pretože voda začne byť po dvoch troch hodinách na slnku nevhodná na pitie.

Bojnice 13. augusta (TASR) - Vysoké teploty trápia aj dravcov bojnických sokoliarov. Počas horúcich dní absolvujú sokoliari so svojimi zverencami menej vystúpení, dravce dostávajú počas dňa aj malé sprchy na osvieženie.

"Kvôli horúcemu počasiu nerobíme tri štyri vystúpenia za deň, ale robíme maximálne dve vystúpenia, a to preto, že dravce, podobne ako ľudia, si potrebujú troška oddýchnuť, posedieť v tieni. Dravcom sa snažíme tiež častejšie vymieňať vodu, ktorú majú v kúpačkách, v ktorých sa aj kúpu, pretože tá voda začne byť po dvoch troch hodinách na slnku nevhodná na pitie. Pokiaľ znášajú horúčavu horšie, snažíme sa ich fŕkať vodou, vystriekať to prostredie pod nimi, kde sa nachádzajú, aby ho mali vlhšie a ľahšie sa im dýchalo. Obmedzujeme tiež nosenie dravcov na pozývanie na naše vystúpenia," uviedol pre TASR vedúci Sokoliarov Aquila z Bojníc Jozef Tomík.

Pokračoval, že za posledné roky, ako sa na Slovensku otepľuje, sokoliari sa snažia do svojho programu zaradiť aj dravce, ktoré ľudia nemajú možnosť na našom území vidieť. "Je to myšiak štvorfarebný, prezývaný aj kaňúr okrúhlochvostý z Mexika alebo kondor morkovitý, ktorý pochádza z Latinskej Ameriky. Sú to dravce, ktoré sú zvyknuté na veľké horúčavy, takže tým nerobí problém vystupovať aj počas týchto dní," ozrejmil.

Sokoliari, ako poznamenal s úsmevom Tomík, znášajú horúčavy veľmi dobre, teda, ak je po vystúpení a môžu sa ísť schladiť na kúpalisko. "Cez deň sa v kostýmoch paríme, keďže na sebe nosíme originálnu kožu, plátenné košele a nohavice. Pri pozývaniach na naše vystúpenia sa však striedame, aby sme nedostali úpal, snažíme sa tiež dodržiavať pitný režim," dodal.