Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V týchto okresoch chrípka naďalej trápi ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

V porovnaní s uplynulým týždňom sa držia takmer na rovnakej úrovni, dokonca v porovnaní s vlaňajškom je počet chorých na chrípku o viac ako dve percentá vyšší.

Banská Bystrica 14. mája (TASR) – Napriek skutočnosti, že v týchto dňoch sa končí chrípková sezóna, dnešné čísla o vývoji chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji tomu celkom nenasvedčujú. V porovnaní s uplynulým týždňom sa držia takmer na rovnakej úrovni, dokonca v porovnaní s vlaňajškom je počet chorých na chrípku o viac ako dve percentá vyšší. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

V 19. kalendárnom týždni RÚVZ evidoval v absolútnych číslach 3007 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 1031 prípadov na 100.000 obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. CHPO sa vyskytli v 254 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 84 na 100.000 osôb.

Najviac pacientov je vo vekovej skupine ekonomicky aktívneho obyvateľstva, ale aj žiakov základných škôl. Najlepšie sú na tom seniori a adolescenti.

Najvyšší počet chorých na ARO je v okresoch Lučenec, Revúca, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, ale i Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Brezno. Chrípka najviac trápi ľudí v okresoch Revúca, Lučenec, Veľký Krtíš a Žiar nad Hronom.