Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Aktivisti budú hovoriť o extrémizme z pohľadu zdravotne postihnutých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom je poukázať na stále živú hrozbu vyplývajúcu z hrôz holokaustu s poukázaním na rastúci extrémizmus a radikalizmus.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Narastajúci extrémizmus z pohľadu zdravotne postihnutých, to je téma, o ktorej budú hovoriť účastníci diskusie v bratislavskom Nu Spirit Clube v utorok 26. septembra. Podujatie s názvom Poznaj svoju minulosť a nezabudni! organizuje občianske združenie Pomoc človeku.

Cieľom je poukázať na stále živú hrozbu vyplývajúcu z hrôz holokaustu s poukázaním na rastúci extrémizmus a radikalizmus, ktoré sú živnou pôdou totalitných režimov, za aký rozhodne možno považovať aj nacizmus,“ uviedla zakladateľka občianskeho združenia Monika Ščevovichová.

Podujatie má podporiť zdravotne postihnutých ľudí, ktorých sa podľa Ščevovichovej extrémizmus priamo dotýka. „Zdravotne postihnutí ľudia slúžili ako objekty na testovanie hromadného usmrcovania a boli medzi prvými, ktorých sa nacisti zbavovali,“ vysvetlila.

Do diskusie sa zapoja historička Michala Lônčíková, bývalá investigatívna novinárka a predsedníčka o.z. Pomoc človeku Monika Ščevovichová, autorka dokumentu Nehodní žitia? Veronika Homolová Tóthová a účastníci cesty v nemeckom nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau - Veronika Veslárová, Daniela Rabina, Martin Bernadič, Marek Machata.