Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Aktivisti chcú petíciou zabrániť predaju našej vody

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Aktivistom sa nepáči novela vodného zákona, ktorá je v súčasnosti v parlamente.

Banská Bystrica 17. júna (TASR) – Novela vodného zákona, ktorá je v súčasnosti v parlamente, sa nepáči aktivistom, a preto dnes na Námestí SNP v Banskej Bystrici zbierali podpisy pod petíciu. Snažia sa zamedziť jej schváleniu. Petíciu v elektronickej forme podpísalo už 45.000 ľudí. Miestnych aktivistov prišli dnes podporiť aj z Košíc a Hnúšte.

"Novela zákona o vode počíta s možnosťou predaja nadbytočnej vody cez hranice nášho štátu. Máme obavy, že vláda nevie, koľko pitnej vody navyše máme. Nesúhlasíme s ministerstvom životného prostredia, že voda je tovarom. Voda nie je komerčný výrobok, ale prírodné dedičstvo, ktoré treba chrániť, brániť a podľa toho s ním musíme aj nakladať," tvrdí banskobystrický aktivista Richard Tokušev.

Elektronická petícia mala za cieľ skôr informovať ľudí na Slovensku a nenechať ich ľahostajnými. "Teraz organizujeme hmotnú petíciu, potrebujeme vyzbierať 100.000 podpisov, aby sa ňou parlament zaoberal. Ak novelu poslanci schvália, čo je pri rozložení síl v NR SR jasná záležitosť, pár vyvolených ľudí bude obchodovať s vodou a vyvážať ju. Za licenciu zaplatia 2000 eur. Pýtame sa, keď už chce štát obchodovať s vodou, prečo ju nepredáva sám? Veď nemá peniaze na zdravotníctvo a školstvo, tak prečo nahráva lobistickým skupinám?" pýta sa Tokušev.

Zbierka podpisov

Podľa ďalšej banskobystrickej aktivistky Janky Leitnerovej, ktorá dnes do 17.00 h zbierala podpisy pod petíciu, od poslancov parlamentu nedostala na svoje listy žiadnu relevantnú odpoveď. "Až na poslankyňu Helenu Mezenskú, ktorá reagovala, podporila nás a dnes prišla na námestie," zdôrazňuje Leitnerová.

"Vo vládnom materiáli z roku 2012 sa uvádza, že po napojení všetkých technicky a ekonomicky dostupných spotrebiteľov v SR z celkového množstva podzemných vôd by sa mohlo využívať viac ako 8600 litrov za sekundu podzemných vôd najmä v oblasti Žitného ostrova. Keď sme sa pýtali ministerstva životného prostredia, na základe akých podkladov bolo toto množstvo vyčíslené, dostali sme iba vyhýbavú odpoveď. Uvedené číslo vraj predstavuje len orientačný odhad voľnej kapacity využiteľných množstiev podzemnej vody pre celé územie SR, a nie objemy budúcej obchodovateľnej komodity," vysvetľuje Leitnerová.

Voči novele vodného zákona sa dnes ostro ohradila aj strana TIP. S výpredajom vody do zahraničia nesúhlasí a podľa jej predsedu Tomáša Hudeca je privatizácia vodných zdrojov neprípustná.

"Argumenty predkladateľa, ktorým je ministerstvo životného prostredia, síce majú navodiť dojem, že predstavitelia štátnej moci chcú vodu chrániť a túto oblasť chcú legislatívne ošetriť, neziskové organizácie a ďalší odborníci na vodu varujú pred možným skrytým úmyslom navrhovanej novely. Jej skutočným cieľom totiž môže byť snaha určitých lobistických skupín na predaji vody za hranice zarábať," poznamenáva Hudec.

Podľa jeho slov je nezodpovedné, ak štátne orgány nemajú spracovanú žiadnu podrobnú analýzu, v akom stave a aké množstvo vody naša krajina vlastní.

"Neradi by sme sa dožili reality, že o niekoľko mesiacov či rokov sa naplno ukáže, kto za týmto všetkým stál a komu táto novela finančne prospela. Vyzývame na transparentnosť a obozretnosť," dodal.