Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Regióny

Aktivisti spustili petíciu proti cyklotrase cez ostrov Sihoť

Na snímke protestujúci členovia občianskeho združenia, predseda OZ Michal Ondrejka (vpravo) a podpredseda OZ Tomáš Mikulec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Prvý podpredseda združenia Tomáš Mikulec na dnešnom stretnutí s novinármi pripomenul, že Sihoť je najstarší a druhý najväčší vodárenský zdroj, ktorý Bratislavčanom slúži už od roku 1886.

Bratislava 18. mája (TASR) – Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov dnes spustilo petíciu proti vedeniu cyklotrasy cez ostrov Sihoť. Aktivisti chcú petíciou dosiahnuť aj to, aby bol ostrov vyhlásený za Chránenú vodohospodársku oblasť (CHVO), aby na ňom obmedzili ťažbu dreva a zrušili poľovnícky revír.

Prvý podpredseda združenia Tomáš Mikulec na dnešnom stretnutí s novinármi pripomenul, že Sihoť je najstarší a druhý najväčší vodárenský zdroj, ktorý Bratislavčanom slúži už od roku 1886. "Zásoboval západnú časť Bratislavy aj počas znečistenia vodného zdroja v Podunajských Biskupiciach ropnými látkami," upozornil s tým, že voľný prístup naň by teda nemali mať ani cyklisti, ani poľovnícke združenia. Tí majú dnes výnimku a loviť na území môžu.

Združenie chce prezentovať aj vlastný návrh, kadiaľ by mala budúca cyklistická trasa viesť. "Prečo stále diskutujeme o ostrove Sihoť a nezaoberáme sa aj zvyšnou časťou trasy, ktorá vedie popri kameňolome?" spýtal sa Mikulec s tým, že aj kameňolom je problémový. Cyklotrasy cez ostrov nechce ani Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Jej generálny riaditeľ Radoslav Jakab chce v prvom rade zabezpečiť ochranu dodávok vody a až potom riešiť otvorenie priestorov pre cyklistov ako dodatočnú službu.

Združenie chce podpisy pod petíciu zozbierať čo najskôr. "Zajtra využijeme akciu Noc múzeí a aj na tomto mieste bude stáť niekto od nás," avizoval Mikulec. S petíciou potom plánuje ísť na bratislavský magistrát aj na úrad Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Osobne sa chce stretnúť aj s ministrom životného prostredia Petrom Žigom (Smer-SD) či predsedom predstavenstva BVS.

Ministra Žigu združenie v petícii napríklad žiada, aby sprísnil vyhlášky o určovaní ochranných pásiem vodárenských zdrojov. Ako pre TASR povedal hovorca rezortu Maroš Stano, ministerstvu záleží na ochrane vodných zdrojov a chránených oblastí. V utorok na budúci týždeň sa podľa jeho slov minister plánuje stretnúť s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom. "Okrem situácie okolo Parku kultúry a oddychu budú diskutovať aj o ostrove Sihoť," dodal Stano.