Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Aktivisti žiadajú primátora, aby pomohol odvolať finančného šéfa BVS

Na snímke primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Aktivisti už 2 roky poukazujú na to, že S. Rehuš zastáva okrem pozície člena predstavenstva a finančného riaditeľa bratislavských vodární aj pozíciu podpredsedu predstavenstva spoločnosti Transpetrol.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Občianske združenia (OZ) Mladá Petržalka a Nie ropovodu žiadajú primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby bezodkladne poveril generálneho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Stanislava Beňa odvolaním finančného riaditeľa vodární Stanislava Rehuša. Zástupcovia OZ týmto spôsobom opätovne upozorňujú na to, že finančný riaditeľ BVS je v konflikte záujmov, ktorý je potrebné riešiť.

Miroslav Dragun z OZ Nie ropovodu pripomenul, že aktivisti už dva roky poukazujú na to, že Rehuš zastáva okrem pozície člena predstavenstva a finančného riaditeľa bratislavských vodární aj pozíciu podpredsedu predstavenstva spoločnosti Transpetrol. "Považujeme za absolútne neprijateľné, že človek, ktorý sedí na druhej najdôležitejšej stoličke v spoločnosti, ktorá chce stavať ropovod cez Bratislavu a v blízkosti vodárenských zdrojov, je aj vo vedení bratislavských vodární," povedal Dragun. Pripomenul, že o riešenie tejto záležitosti aktivisti neúspešne žiadali aj predchádzajúceho primátora Milana Ftáčnika.

Podľa predsedu OZ Mladá Petržalka Olivera Kríža je práve podpora primátora v tomto prípade nevyhnutná. Zdôvodnil to aj tým, že sám generálny riaditeľ BVS tento problém konfliktu záujmov chápe a v minulosti už uvažoval o odvolaní Rehuša z predstavenstva BVS. "Bohužiaľ, musím konštatovať, že v BVS je silný politický tlak a návrh na odvolanie zvnútra spoločnosti je ťažko realizovateľný bez podpory majoritného akcionára," vysvetlil Kríž, prečo sa aktivisti obrátili na Nesrovnala.

Hovorkyňa mesta Ivana Skokanová však upozornila, že primátor ako štatutár mesta môže svoje oprávnenia vykonávať len v súlade so zákonom a príslušnými právnymi predpismi. "Pokiaľ ide o funkciu finančného riaditeľa danej spoločnosti, táto funkcia je exekutívna, založená pracovnou zmluvou s danou spoločnosťou, čiže nejde o voleného zástupcu mesta či ktoréhokoľvek akcionára, preto nie je v kompetencii primátora poveriť generálneho riaditeľa BVS, a. s. na akúkoľvek personálnu zmenu v pozícii finančného riaditeľa," vysvetlila hovorkyňa Bratislavy.