Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Aliancia za čistú hru upozorňuje na možné dopady obmedzenia hazardu

Ilustračná snímka Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v pondelok (16. 1.) oznámil, že o obmedzení hazardu v Bratislave rozhodnú mestskí poslanci na svojom februárovom zasadnutí.

Bratislava 18. januára (TASR) – Zástupcovia hlavného mesta by mali dať verejný prísľub, že ak sa v Bratislave obmedzí hazard, výpadok približne štyroch miliónov eur z rozpočtu sa nepremietne do zvyšovaní daní a iných poplatkov. Vyzýva k tomu Aliancia za čistú hru – Clarify, podľa ktorej je hazard pre blížiace sa regionálne a komunálne voľby najlacnejšia predvolebná téma, ale zväčša ju zaplatia občania vo zvýšených poplatkov.

Riaditeľ aliancie Rafael Rafaj tvrdí, že tie sa skrývajú v parkovacej politike, odvoze odpadu alebo vo zvyšovaní komunálnej dane. "Bratislavčania majú preto právo transparentne a presne poznať – ako, odkiaľ, z akých zdrojov alebo cez aké škrty sa mieni vykryť významný výpadok v rozpočte," zdôraznil riaditeľ aliancie. Aliancia preto vyzýva komunálnych politikov, aby zvolili radšej prísnu a adresnú reguláciu hazardu. Ako tvrdí, technologické možnosti umožňujú po plošnom zákaze veľa hráčom presun do online prostredia na internete. Taktiež aj do herní v susedných mestách či dokonca do nelegálnych herní.

"Ak sa aj zatvoria všetky herne, výherné automaty z nich skončia v iných obciach a mestách. Snaha aktivistov a politikov je len populistickým a nič neriešiacim zametaním špiny pod koberec," konštatuje Rafaj. Zástupcov mesta sa pýta, či dokážu garantovať, že po zmiznutí herní v Bratislave zmiznú aj hráči a patologicky závislí obyvatelia. "Takéto jednoduché, ale nereálne očakávania má totiž väčšina ľudí, ktorí podpisovali petície nielen v Bratislave, ale aj v ostatných mestách Slovenska," myslí si Rafaj.

Aliancia za čistú hru – Clarify vyzýva vládu, Združenie miest a obcí Slovenska i médiá na otvorenie celospoločenskej odbornej diskusie o všetkých aspektoch závislostí. "Pretože nám vyrastá generácia, ktorá veľkú časť života strávi možno nie v herniach, ale pri závislom hraní na tabletoch, počítačoch alebo dokonca smartfónoch," tvrdí.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v pondelok (16. 1.) oznámil, že o obmedzení hazardu v Bratislave rozhodnú mestskí poslanci na svojom februárovom zasadnutí. Ukončila sa totiž kontrola všetkých 136.139 odovzdaných podpisov pod petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Kontrola ukázala, že je platných 98.118 podpisov.

Ak mestskí poslanci schvália všeobecné záväzné nariadenie (VZN) o obmedzení hazardu v Bratislave, od dátumu jeho účinnosti sa nebudú vydávať nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier na území hlavného mesta. "Licencie, ktoré boli udelené pred účinnosťou VZN, budú naďalej platné do doby skončenia ich platnosti," vysvetlil Nesrovnal.

Petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste spustil v máji 2015 primátor Nesrovnal a starostovia bratislavských mestských častí. Organizátori petície poukázali, že prevádzok s hazardnými hrami je v Bratislave viac ako lekární. Ako uviedli, v meste je 232 herní, 588 výherných prístrojov a 2177 videoherných automatov. Oproti tomu sa tu nachádza zhruba 219 lekární.

Kritikom tejto petície je dlhodobo Asociácia zábavy a hier, ktorá spochybňuje jej platnosť a formu, ako bola predložená, zberaná a čo bolo jej obsahom. Asociácia tvrdí, že má právne analýzy, ktoré jej dávajú za pravdu, a preto chce túto vec riešiť súdnou cestou.