Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Alliance Francaise hľadá "liek" proti poklesu záujmu o Francúžštinu

Na snímke dezignovaný mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Francúzskej republiky v Slovenskej republike Didier Lopinot. archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kultúrna inštitúcia Alliance Francaise (AF) v Banskej Bystrici, ktorá je predĺženou rukou francúzskej ambasády, oslavuje 25. výročie svojho vzniku.

Banská Bystrica 27. februára (TASR) – Kultúrna inštitúcia Alliance Francaise (AF) v Banskej Bystrici, ktorá je predĺženou rukou francúzskej ambasády, oslavuje 25. výročie svojho vzniku. Bola prvou, ktorá vznikla hneď po Nežnej revolúcii v bývalom Československu, ešte v roku 1990. V súčasnosti na Slovensku funguje AF aj v Košiciach, Bratislava ako hlavné mesto má Francúzsky inštitút.

Pri príležitosti štvrťstoročia AF pod Urpínom sa v meste počas najbližších piatkov 6. a 13. marca uskutočnia viaceré kultúrne aktivity, na ktoré zavíta francúzsky veľvyslanec Didier Lopinot a kultúrny atašé veľvyslanectva, zároveň riaditeľ Francúzskeho inštitútu, Michel Pouchepadass.

Ako dnes uviedol prezident AF v Banskej Bystrici Tomáš Márton, vznik inštitúcie v meste bol pomerne jednoduchý a rýchly, vďaka tomu, že už od roku 1984 fungoval Klub francúzštiny, kde sa pravidelne stretávali priaznivci francúzskej kultúry a jazyka. Vtedy na strednom Slovensku pôsobil jediný oficiálny francúzsky lektor, ktorý im po Nežnej revolúcii ponúkol, či by nechceli svoju organizáciu viac zviditeľniť. Tak vznikla prvá AF v niekdajšom Československu.

"Keď sa zoberie počet škôl, ktoré vyučujú francúzštinu, počet študentov, ktorí sa učia jazyk, počet lektorov i francúzštinárov na školách a prepočíta sa to na počet obyvateľov, tak Banská Bystrica je najfrankofónnejším mestom na Slovensku," konštatoval Márton.

Za najvýraznejší úspech považuje vznik Bilingválnej sekcie Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici, pri zrode ktorej stála práve ich AF. Ako zdôraznil, škola dlhé roky patrí medzi najlepšie hodnotené.

Podľa riaditeľa banskobystrickej AF Thomasa Laurenta je na škodu, že francúzštiny na školách je stále menej. "Je to fenomén, ktorý dnes pociťujeme aj my. Matematicky vzaté, francúzština akoby strácala tretiu pozíciu, ktorú mala vo výučbe cudzích jazykov. Ide o to, aby sme na to našli nejaký liek," dodal Laurent.

AF má dnes okolo 200 študentov, ktorí sa vzdelávajú v kurzoch. Chodia mladší i dôchodcovia. Sú jedným zo skúšobných centier, kde sa robia najvyššie hodnotené francúzske skúšky. Diplomy sú akceptované vo frankofónnych krajinách, kde tak absolventi nemusia robiť jazykové skúšky.

Tieto kultúrne inštitúcie sú celosvetovo známe a sídlia v 150 krajinách sveta.