Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Alpine Oil and Gas dá posúdiť vplyv vrtov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Aj keď jej to zákon neprikazuje, je to výsledok rokovaní so zástupcami Lesoochranárskeho združenia VLK a s obyvateľmi dotknutých obcí.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Spoločnosť Alpine Oil and Gas, s.r.o., (AOG), ktorá sa zameriava na prieskum a využívanie podzemných zásob ropy a zemného plynu na severovýchode Slovenska oznámila, že dobrovoľne pripraví a predloží žiadosť o vykonanie zisťovacieho konania o posudzovaní vplyvov na životné prostredie, a to ku každému z prieskumných vrtov. Týka sa to aj vrtov, na ktorých sa už začalo s prácami. Aj keď jej to zákon neprikazuje, je to výsledok rokovaní so zástupcami Lesoochranárskeho združenia VLK a s obyvateľmi dotknutých obcí. Spoločnosť sa venuje prieskumom v katastrálnom území obcí Krivá Oľka, Smilno a Ruská Poruba v okresoch Medzilaborce, Bardejov a Humenné. Informoval o tom mediálny zástupca AOG Vladimír Miškovčík.

„Alpine sa zaviazala skúmať slovenské zdroje ropy a plynu bezpečným a transparentným spôsobom. Sme veľmi radi, že môžeme prijať tieto hlavné princípy spolupráce, ako znamenie nášho záujmu rozvíjať otvorené a produktívne pracovné vzťahy so všetkými komunitami, kde pôsobí naša spoločnosť,” uviedol Michael Lewis, generálny riaditeľ AOG.

Ďalej konkretizoval, že návrh žiadosti a súvisiaca dokumentácia bude ešte pred podaním dostupná zainteresovaným členom príslušnej miestnej komunity k pripomienkovaniu. Sprístupní projekt každého prieskumného vrtu ich členom. Zverejnia podrobnosti o látkach vpúšťaných do zeme a o všetkých materiáloch, ktorých skladovanie je plánované na mieste vrtu. Spoločnosť AOG nemá v pláne škodlivé látky dostať do zeme. Umožní miestnym komunitám prístup na pracovisko vrtu. Na webovej stránke spoločnosti bude zverejnený kontakt, prostredníctvom ktorého budú môcť aktivisti získať odpovede na otázky týkajúce sa činností v mieste vrtu.

Ak spoločnosť AOG objaví ložisko a bude chcieť podať žiadosť o určenie dobývacieho územia a o povolenie banskej činnosti ako súčasť povoľovacieho konania, bude musieť byť vždy vykonané posudzovanie vplyvov na životné prostredie – EIA v plnom rozsahu.

Štandardne bude mať miesto vrtu zo začiatku rozlohu jeden hektár. Pracovisko, na ktorom sa už nebude vykonávať žiadna činnosť, vrátia do pôvodného stavu. Pri plánovaní rozvoja aktivít sa spoločnosť AOG bude usilovať minimalizovať ich vplyv na životné prostredie.

Spoločnosť AOG vždy, keď to bude možné, prizve do výberových konaní na výkon prác miestnych dodávateľov a bude sa usilovať zamestnávať miestnych pracovníkov.