Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Americká obchodná komora má záujem o zastúpenie na strednom Slovensku

Komora svoje aktivity v SR vykonáva už 19 rokov a od začiatku mala snahu preniknúť aj do regiónov.

Banská Bystrica 10. septembra (TASR) – Na to, aby Americká obchodná komora v SR mohla v Banskej Bystrici, ako v centre kraja, otvoriť svoje stále zastúpenie, potrebuje predovšetkým miestnu podporu. "Či už ide o záujem zo strany miestnych podnikateľských subjektov, podporu mesta, napríklad aj kraja," uviedol TASR výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory na Slovensku Jake Slegers na pracovných raňajkách komory v Banskej Bystrici. Slegers podotkol, že komora má záujem o takéto zastúpenie. Podujatie sa konalo pod záštitou primátora Banskej Bystrice Petra Gogolu.

"Ako náhle budeme vidieť, že tento záujem o naše aktivity tu je, že táto podpora tu existuje, podarí sa nám zhromaždiť tzv. kritickú masu, na základe ktorej potom veľmi radi otvoríme naše stále zastúpenie a možno trochu zintenzívnime aj aktivity v tomto regióne," dodal Slegers.

Komora svoje aktivity v SR vykonáva už 19 rokov a od začiatku mala snahu preniknúť aj do regiónov. Prvým rozšírením jej pôsobenia bolo zriadenie jej zastúpenia v Košiciach, ktoré sa podarilo otvoriť pred deviatimi rokmi. Plánom bolo rozšíriť aktivity a pôsobenie komory aj na región stredného Slovenska a možno mať akési zastúpenie v Banskej Bystrici ako v centre kraja. Celosvetová ekonomická kríza tieto plány podľa Slegersa, bohužiaľ, spomalila. "Rád by som povedal, že práve toto dnešné stretnutie vidím ako akési znovunaštartovanie našich aktivít a našej snahy preniknúť aj do tohto prostredia," dodal Slegers.

Témou pracovných raňajok boli prezidentské voľby v USA a americko-slovenské vzťahy. Na otázku médií, akým spôsobom ovplyvní výsledok volieb ekonomiku Európskej únie (EÚ) Theodore Sedgwick, veľvyslanec USA na Slovensku, uviedol: "Myslím si, že veľmi veľa podnikateľov alebo ľudí, ktorí sa v USA zaoberajú biznisom, je do istej miery zdržanlivých, čo sa týka investícií, pretože ešte nie je jasné - nie sú si úplne istí, aký bude politický program nasledujúceho prezidenta." Sedgwick verí, že potom uvidíme akési znovunastolenie ekonomickej spolupráce medzi USA a EÚ, pretože tá je najväčším obchodným partnerom USA. Sedgwick je šťastný, že môže povedať, že aj v tomto čase ekonomickej krízy stále vidíme jednak príchod nových amerických investorov na Slovensko. "Ale napríklad, a čo je veľmi zaujímavým a pozitívnym ukazovateľom, tak ako ho vnímam ja, je aj to, že napríklad slovenské firmy expandujú aj na americký trh," dodal Sedgwick.

Gogola podľa vlastných slov využil svoje nadštandardné vzťahy so Sedgwickom a pozval zástupcov Americkej obchodnej komory, ktorí majú veľmi dobre fungujúce zastúpenie v Bratislave a Košiciach. Stredné Slovensko je podľa Gogolu stále "jedna veľká čierna diera, kde ich aktivity zatiaľ nemali odozvu." Primátor sa rozhodol v tomto smere podniknúť konkrétne kroky, pričom dnešné stretnutie banskobystrických podnikateľov so zástupcami komory za prítomnosti veľvyslanca bolo prvým krokom. "K tomu, aby spolupráca podnikateľov a ich kontakty so zahraničím boli posilnené aj spoluprácou s Americkou obchodnou komorou," dodal Gogola.