Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Anestéziológovia a gynekológovia majú vo Zvolene nové prístroje

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Všetkých päť lôžok oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) je odteraz vybavených monitormi vitálnych funkcií s centrálou najvyššej triedy.

Zvolen 18. januára (TASR) - Zamestnanci Nemocnice Zvolen dostali v týchto dňoch nové prístrojové vybavenie. Zdravotná technika v celkovej hodnote približne 67.000 eur bola obstaraná na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a na gynekologicko-pôrodnícke oddelenie.

Všetkých päť lôžok oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) je odteraz vybavených monitormi vitálnych funkcií s centrálou najvyššej triedy. Ďalší prístroj, ktorý má významný prínos v poskytovanej zdravotnej starostlivosti na OAIM, je prenosný sonografický prístroj s príslušenstvom.

„Sonografické vyšetrenie je nezáťažová metóda umožňujúca zobrazenie vnútorných orgánov, mäkkých častí a ciev. Špecialisti OAIM prístroj využijú pri aplikácii regionálnych anestetických techník a invazívnych liečebných postupov u hospitalizovaných pacientov,“ povedal pri tejto príležitosti primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Róbert Thonhauser.

Nový prístroj dostalo aj gynekologicko-pôrodnícke oddelenie. Je ním uterinný manipulátor, ktorý operatérom umožňuje moderný spôsob vykonávania laparoskopických operácií.

„Laparoskopia patrí k najnovším a najčastejšie využívaným diagnostickým a operačným metódam v odbore gynekológia. Priamou vizualizáciou malej panvy poskytuje možnosť diagnostikovať niektoré ochorenia a podľa potreby ich súčasne aj laparoskopickou cestou operačne riešiť,“ uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Peter Molitoris.

Na oddelení gynekológie a pôrodníctva poskytuje Nemocnica Zvolen liečebno-preventívnu špecializovanú starostlivosť ženám s gynekologickými ochoreniami a komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Ročne hospitalizuje 2186 pacientok a vykoná 1014 operácií.