Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Anonym nahlásil bombu na Okresnom súde Bratislava II, nebola tam

Ilustračné foto Foto: TASR

Následne bola budova okresného súdu evakuovaná a bola v nej vykonaná pyrotechnická prehliadka s negatívnym výsledkom

Bratislava 23. mája (TASR) - Polícia dnes približne o 12.35 h prijala oznámenie na linku 158, na ktorú anonym oznámil, že o jednu hodinu vybuchne na Okresnom súde Bratislava II na Drieňovej ulici bomba.


Následne bola budova okresného súdu evakuovaná a bola v nej vykonaná pyrotechnická prehliadka s nasadením špeciálne vycvičeného psa na vyhľadávanie výbušnín.

"Pyrotechnická prehliadka bola ukončená v čase o 14.20 h s negatívnym výsledkom. Vyšetrovateľ Policajného zboru začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci šírenia poplašnej správy," informoval TASR František Peczár z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Anonymné nahlásenia bômb v budovách slovenských súdov, ako sa dnes stalo na Okresnom súde Bratislava II, nie sú neobvyklé. Polícia vo viacerých prípadoch páchateľov vypátrala.

Zo známych prípadov, napríklad, na začiatku februára minulého roka neznámy mužský hlas predpoludním nahlásil, že v Justičnom paláci na Záhradníckej ulici v Bratislave sa nachádza bomba. Po evakuácii verejne prístupnej budovy Justičáku sa vykonala pyrotechnická prehliadka. Tá podľa vtedajšieho vyjadrenia Peczára z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave skončila približne o 12. hodine s negatívnym výsledkom. "Vyšetrovateľ PZ už v tejto veci začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia poplašnej správy," dodal vtedy.

Anonym volal na operačné stredisko Ústavu na výkon väzby (ÚVV) na Chorvátskej ulici č. 3 a aj na tiesňovú linku polície 158. "Krajský súd nemá informácie o tom, že by nahlásenie bomby súviselo s nejakým pojednávaním," povedal vtedy pre TASR hovorca KS Pavol Adamčiak.

Mediálne známy prípad sa odohral v polovici septembra 2010, keď anonym telefonicky nahlásil bomby v budovách Najvyššieho súdu (NS) SR, Ministerstva spravodlivosti SR a Generálnej prokuratúry SR. Evakuovali vtedy stovky zamestnancov prokuratúry, ako aj stovky zamestnancov spoločnej budovy ministerstva a NS. Bombu polícia nenašla. Ešte v ten deň polícia zadržala 45-ročnú ženu, ktorá bola podozrivá z anonymných telefonátov o bombách. Išlo o obyvateľku levického okresu, ktorá mala zo svojho mobilného telefónu bomby nahlásiť. Bombu hľadala polícia aj v podozrivej taške, ktorá sa 1. novembra 2010 našla pred budovou Okresného súdu v Galante. Podľa výsledkov kriminalisticko-expertízneho ústavu však v taške nástražný výbušný systém nebol.

Bomby nahlásili anonymne v rokoch 2010 a 2011 aj na Okresných a Krajských súdoch v Košiciach, či Banskej Bystrici. V niektorých prípadoch príslušníci polície páchateľov vypátrali.