Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Anton Bernolák má po dvestokorunáčke oddnes aj svoju známku

archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vychádza dnes pri príležitosti 250. výročia jeho narodenia a slávnostné uvedenie sa uskutoční o 15. hodine v priestoroch Spolku sv.

Trnava 3. októbra (TASR) – Po 200-korunovej bankovke má kňaz, jazykovedec a národovec Anton Bernolák aj svoju poštovú známku. Vychádza dnes pri príležitosti 250. výročia jeho narodenia a slávnostné uvedenie sa uskutoční o 15. hodine v priestoroch Spolku sv. Vojtecha v Trnave.

Súčasťou slávnosti je i položenie kvetov k pamätníku Antona Bernoláka, na ktorý umiestnil sochár Ján Koniarek i Bernolákov apel: Slováci, píšte po slovensky! Tu máte slovo moje o reči vašej. Bernoláka s Trnavou spája najmä jeho úsilie kodifikovať tamojšie nárečie ako slovenský spisovný jazyk. Jeho snaha napokon ustúpila štúrovcom a ich stredoslovenskému nárečiu. Avšak aj tak je po ňom pomenovaná celá generácia slovenských národných dejateľov, ktorí si ním kodifikovanú slovenčinu osvojili.


Známku vydáva Slovenská pošta


Poštovú známku poprednej osobnosti slovenského národného hnutia z prelomu 18. a 19. storočia vydáva Slovenská pošta, a. s., v nominálnej hodnote 1,10 eura s dobovým portrétom Antona Bernoláka a otvorenou knihou – základným dielom Gramatica slavica na pozadí lipových listov. Poštový hárok ďalej prináša i ostatné Bernolákove jazykovedné diela a miesta spojené s jeho štúdiami a pôsobením kňaza. Na prítlači obálky prvého dňa (FDC) je jeho rodný dom z dnes už zatopenej oravskej obce Slanica. Autorom výtvarného návrhu známky je Marián Čápka a rytcom známky a hárčeka František Horniak. Známka vychádza v náklade 50.000 kusov, vytlačila ju Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.

Známka nie je prvou pripomienkou na významnú osobnosť slovenských dejín. V roku 1995 vošla do platnosti bankovka Slovenskej republiky v hodnote 200 Sk. Maliar Jozef Bubák a rytec Václav Fajt na nej okrem portrétu Bernoláka na rubovej strane vyobrazili historickú vedutu Trnavy z 18. storočia, kde v popredí dominovala renesančná mestská veža.

V posledných mesiacoch je to už tretia poštová známka viažuca sa na osobnosť z Trnavy. Prvou bola vlaňajšia známka učenca a cestovateľa Jána Sambucusa, po nej uviedli aj známku sochára, zakladateľa slovenskej sochárskej moderny Jána Koniarka.