Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

Aponiovská knižnica pripravuje pre návštevníkov nočné prehliadky

Na archívnej snímke dobová prehliadka historickej Aponiovskej knižnice. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Atmosféru nočných prehliadok podľa neho ozvláštni aj divadelné predstavenie, ktoré organizátori pripravili v spolupráci s Divallom Tesáre.

Oponice 24. októbra (TASR) - Nočné prehliadky spojené s divadelným predstavením ponúkne svojim návštevníkom Aponiovská knižnica v kaštieli v Oponiciach. Ako informoval správca knižnice Ondrej Šomodi, konať sa budú 25. a 26. novembra medzi 18. a 21. hodinou.

Súčasťou prehliadok bude aj spev Aleny Dušovej, ktorá priblíži život a osudy obyvateľov kaštieľa, ktorí vybudovali zbierku mnohých vzácnych diel. "Na nahliadnutie budú aj diela velikánov svojej doby Michelangela Buonarrotiho, Williama Shakespeara či Giovanniho Boccaccia," povedal Šomodi.

Atmosféru nočných prehliadok podľa neho ozvláštni aj divadelné predstavenie, ktoré organizátori pripravili v spolupráci s Divallom Tesáre. "Z predstavenia sa návštevníci dozvedia možno viac ako zo samotných kníh. Aponiovská knižnica má vo večerných hodinách neopakovateľnú atmosféru. Historické postavy, ktoré sú s ňou spojené, vystúpia z tieňa a vyrozprávajú svoj príbeh," uviedol Šomodi.

Ako doplnil, Knižnica Aponiovcov z Oponíc v súčasnosti obsahuje 8222 titulov a 15.004 zväzkov v 12 jazykoch, ktoré sú zapísané do Ústrednej evidencie historických knižničných dokumentov a historických knižničných fondov SR. "Návštevníci môžu v tejto knižnici nájsť aj ďalších približne 6000 zväzkov Zaiovskej knižnice," dodal Šomodi.