Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Sezónu v Arboréte Mlyňany otvoria v piatok

Arborétum Mlyňany v okrese Zlaté Moravce sa rozkladá na ploche 67 hektárov v katastri dvoch obcí, Vieska nad Žitavou a Tesárske Mlyňany. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bohatý program pre deti i dospelých návštevníkov sa začne 10. mája predpoludním. Počas všetkých troch dní vystúpia rôzne folklórne skupiny a súbory prevažne z Nitrianskeho kraja.

Mlyňany 4. mája (TASR) - Ľudové piesne v podaní folklórnych súborov, prehliadky parku s odborným výkladom, súťaže a atrakcie pre deti či predajné stánky s rôznym tovarom - to všetko čaká na návštevníkov Ambrózyho dní v Arboréte Mlyňany Slovenskej akadémie vied (SAV) 10. až 12. mája. Ako uviedla Michaela Španková zo SAV, ide už o tradičné otvorenie sezóny v arboréte.

Bohatý program pre deti i dospelých návštevníkov sa začne 10. mája predpoludním. Počas všetkých troch dní vystúpia rôzne folklórne skupiny a súbory prevažne z Nitrianskeho kraja. Ambrózyho dni otvárajú sezónu v arboréte každý rok. „Park je otvorený aj v zimných mesiacoch, no najkrajší je práve na jar a v lete, keď kvitnú stovky rastlín a stromov,“ konštatovala Španková.

Zrod Arboréta v Mlyňanoch sa viaže k šľachticovi a dendrológovi Štefanovi Ambrózy – Migazzimu. Okrem toho, že bol vyštudovaným právnikom, od mladosti sa zaujímal práve o botaniku. Cestoval po južnej Európe, kde hľadal najmä vždyzelené dreviny, ktorými by okrášlil svoj park. Postupne sa postaral o výsadbu krásnej dendrologickej zbierky, ktorú neskôr zveľadil záhradník z Čiech Jozef Mišák.

Ten sa o arborétum staral po odchode zakladateľa a majiteľa. Po ňom prišlo ešte mnoho iných odborníkov. „Postupne sa z Arboréta Mlyňany stal líder výskumu dendrobiológie na Slovensku a významná dendrologická zbierka pre celú strednú Európu,“ dodala Španková.