Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Archeologický ústav v Nitre ukázal verejnosti výsledky svojej práce

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Návštevníci archeologického ústavu si mohli pozrieť nálezy z viacerých výskumov.

Nitra 7. novembra (TASR) – Niekoľko stoviek návštevníkov sa dnes prišlo pozrieť na výsledky archeologických výskumov z celého Slovenska. V rámci dňa otvorených dverí si v Archeologickom ústave SAV v Nitre mohli školáci aj individuálni návštevníci pozrieť zaujímavé archeologické nálezy, ale i ukážky celého výskumného procesu od nájdenia pamiatok až po ich spracovanie a konzerváciu.

„V rámci Týždňa vedy robíme deň otvorených dverí pravidelne. Tento rok sme urobili taký širší 'rozstrel'. Predstavili sme lokality aj zo severu Slovenska, aj z juhu Slovenska, aj z obdobia praveku, aj z obdobia stredoveku. Návštevníci mohli vidieť pamiatky funerálne, teda z pohrebísk, aj pamiatky sakrálne. Záujem o toto podujatie je stále veľký zo strany škôl, ale veľa záujemcov prišlo aj individuálne. Zaujímali sa o tie najaktuálnejšie poznatky z archeologických výskumov. My sme prezentovali samotné nálezy, a formou počítačových prezentácií aj výsledky výskumov,“ uviedol Vladimír Mitáš z AÚ SAV v Nitre.

Návštevníci archeologického ústavu si mohli pozrieť nálezy z viacerých výskumov. Prezentovali sa predmety nájdené na žiarovom pohrebisku v Cinobani, nálezy z veľkého slovanského hradiska v Bojnej, z hradu Lietava, či z rímskeho tábora na nálezisku Iža-Leanyvári. „Ukazovali sme záujemcom, najmä školákom aj to, akým spôsobom pracujeme. Ako sa dá poskladať kostra, čo sa z nej všetko dá vyčítať, akým spôsobom sa to má robiť. Vysvetľujeme, ako sa rozlišujú kostry zvierat, aj to, ako sa dá zistiť, čo ľudia kedysi lovili, čo chovali, čo pestovali. Boli tu prezentované aj geofyzikálne metódy, pomocou ktorých sa vieme pozrieť pod zem ešte pred tým, ako sa tam začne samotný výskum,“ povedal archeológ Ivan Chebeň.