Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Archeológov čakajú tento rok viaceré veľké výskumy

Riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay (vpravo) a jeho námestník Karol Pieta Foto: TASR/Henrich Mišovič

Jedným z nich budú aj výskumné práce v lokalite Košice–Hradová.

Nitra 18. apríla (TASR) – Slovenských archeológov čaká tento rok náročná výskumná sezóna. Aj napriek nedostatku finančných zdrojov pripravujú viacero systematických výskumov. Jedným z nich budú aj výskumné práce v lokalite Košice–Hradová. „To je vlastne košický hrad, pri ktorom je strašne veľa otáznikov a my sa pokúsime dať odpovede na to, ako to s ním vlastne bolo,“ hovorí riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) v Nitre Matej Ruttkay. Vedci tu robili vykopávky už v roku 1995, teraz dúfajú, že po rozsiahlejšom výskume získajú o opevnení, ktoré kedysi stálo nad Košicami, viac informácií.

K veľkým projektom bude patriť aj výskum pohrebiska z doby bronzovej v Cinobani či medzinárodný výskum vo Vrábľoch, kde budú vedci skúmať veľkú osadu zo staršej doby bronzovej. V minulom roku sa AÚ podarilo vypracovať projekt a zrealizovať prípravné práce. Vďaka podpore nemeckej inštitúcie DFG sa tu tento rok môžu začať aj práce priamo v teréne. Pokračovať budú aj ďalšie medzinárodné projekty. Patria k nim tiež letné archeologické školy, do ktorých sa zapájajú študenti archeológie z celej Európy. Jednou z nich budú vykopávky v Bíni, ktoré sú súčasťou väčšieho projektu zameraného na výskum včasnostredovekých hradísk na Slovensku. Letná archeologická škola bude pokračovať aj na Pustom hrade vo Zvolene, ktorá už v minulých sezónach priniesla viaceré prekvapivé výsledky. Vedcom sa napríklad podarilo zistiť, že takzvaný Dolný hrad vznikol o sto rokov skôr, než sa pôvodne predpokladalo.

Podľa Ruttkaya bude určite pokračovať aj výskum jedného z najväčších opevnení v Karpatskej kotline z 9. storočia, ktorým je hradisko v Bojnej neďaleko Topoľčian. Archeologický výskum tu trvá už tretí rok a každú sezónu prináša množstvo vzácnych nálezov a poznatkov. „Toto sú tie najväčšie projekty, ktoré v nastávajúcej sezóne chceme realizovať. Verím, že sa nám to podarí, aj napriek tomu, že z hľadiska štátnych dotácií na systematické výskumy sme na nule,“ dodal Ruttkay.