Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Archeológovia v Nižnej Myšli našli poklady doby bronzovej

Na snímke miesto súčasných vykopávok. Foto: TASR/Milan Kapusta

Archeológovia bádajú v Nižnej Myšli už 36 rokov, pochváliť sa môžu stovkami významných nálezov.

Nižná Myšľa 19. júla (TASR) - Archeológovia, ktorí bádajú v Nižnej Myšli (okr. Košice-okolie), ukážu v nedeľu 22. júla verejnosti významnú lokalitu z doby bronzovej a zároveň svoju dlhoročnú prácu.

V rámci nultého ročníka Návrat na Varhégy predvedú priamo na archeologickom nálezisku aj identickú repliku obydlia zo staršej a strednej doby bronzovej.

"Akcia je zameraná hlavne na propagáciu výskumu v Nižnej Myšli a všeobecne archeológie ako vedy," priblížil pre TASR archeológ Ján Rákoš z Východoslovenského múzea v Košiciach. Archeológovia bádajú v Nižnej Myšli už 36 rokov, pochváliť sa môžu stovkami významných nálezov.

"Bude možnosť vidieť archeológov priamo pri práci na prvej staršej opevnenej osade, ktorá je datovaná medzi rokmi 1700-1500 pred Kristom, tiež mladšej opevnenej osady, datovanej do 1500 rokov pred Kristom, ktorá prekryla kostrové pohrebisko," dodal Rákoš.

Podujatie odštartuje o 13.00 h. Záujemcovia sa prejdú náučným chodníkom, deti čakajú sprievodné aktivity, hry a súťaže. Najmenší si budú môcť vyrobiť aj keramické nádobky, vykopať črepy z piesku, bude tam tiež dielňa na výrobu šperkov. Fungovať bude aj škola mladých archeológov, príde včelár, či bylinkár. Archeologické poklady, ktoré boli doteraz nájdené v Nižnej Myšli, ukrýva miestne Myšľanské múzeum, v deň akcie bude mať dvere otvorené. "V múzeu čakajú návštevníkov najkrajšie nálezy, ktoré sa našli," poznamenal Rákoš.

Repliku obydlia zo staršej a strednej doby bronzovej v týchto dňoch dokončujú. Jej rozmery a materiál vyvodili vedci z výskumov v Nižnej Myšli. Bude z dubového dreva. "Ide o zrubovú chalupu, vymazanú hlinou, s rákosovou strechou, vo vnútri bude mať hlinenú udupanú dlážku, aj interiér bude dobový," priblížil Rákoš. Chalupa má byť zároveň akýmsi prvým základovým kameňom plánovaného skanzenu v Nižnej Myšli s názvom Myssle.