Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kauzu odvolania arcibiskupa Bezáka nechcú nechať zaspať

Róbert Bezák Foto: TASR

Naplnená kapacita kina Hviezda bola podľa prítomných dôkazom, že kauza Bezák je vo verejnosti stále živá a ľudia naďalej očakávajú odpovede na otázky okolo jeho núteného odchodu.

Trnava 31. januára (TASR) – Občianske aktivity na podporu odvolaného trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka pokračovali v stredu 30. januára v Trnave premietaním filmu Arcibiskup s ľudskou tvárou a diskusiou.

Pozvanie organizátora Publikum.sk prijali politológ, prorektor Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Martin Klus, teológ Miroslav Kocúr a novinár Lukáš Zuzelka. Naplnená kapacita kina Hviezda bola podľa prítomných dôkazom, že „kauza“ Bezák je vo verejnosti stále živá a ľudia naďalej očakávajú odpovede na otázky okolo jeho núteného odchodu. Pozvanie do diskusie dostali aj predstavitelia Arcibiskupského úradu v Trnave, no nereagovali naň.

Podľa Martina Klusa Róbert Bezák na poste arcibiskupa svojím prístupom „predbehol“ súčasnú cirkev a jeho odvolanie bolo pre všetkých šok. Otázka podľa neho je, prečo bol na takýto vysoký cirkevný post vôbec vymenovaný, keď mal byť následne odvolaný. O Bezákovi bolo známe, že po príchode do Trnavy v roku 2009 otvorene hovoril o svojich zisteniach na arcidiecéze i to, že čo povedal, nebolo posledným, čo chcel zverejniť. Miloš Kocúr upozornil, že mašinéria odvolania sa nespustila na základe iniciovaných poznatkov Vatikánu o situácii v Trnave, ale na základe informácií, ktoré pápežovi niekto z Trnavy intenzívne posúval. Koncipoval to ktosi, ako Kocúr konštatoval, kto chodí po Trnave, kto vedel, čo robí a aké má arcibiskup zvyky, že športuje, že má rád hudbu, s kým sa stretáva a podobne.

O arcibiskupovom osude však bolo rozhodnuté už predtým, ako dostal formálnu možnosť vyjadriť sa k veci. „Je malou výzvou oficiálne sa dozvedieť, kto stál za tým, že sa o Bezákovi začalo hovoriť viac ako o ostatných arcibiskupoch vo svete,“ dodal Klus. Podľa Zuzelku sa teraz ukazuje, koľko našiel Bezák po svojom predchodcovi nášľapných mín.

Účastníkov diskusie zaujímal aj ďalší osud Róberta Bezáka. Kocúr povedal, že jeho rehoľa redemptoristov sa k emeritnému arcibiskupovi hlási. Klus vidí jeho ďalšie pôsobenie skôr mimo cirkevných kruhov, pričom reagoval aj na nedávny prieskum, kde vyšiel ako najhorúcejší kandidát na funkciu prezidenta. Hoci Bezák kandidatúru odmietol, je to podľa Kocúra vývojaschopné.

„Zostane však natrvalo morálnou autoritou,“ dodal Klus. Povedal, že rovnako by bolo vítané, keby sa rozhodol pre akademickú dráhu. „Bolo by dobré, keby prejavila záujem niektorá z univerzít. Napríklad keby nastúpil v roku výročia príchodu vierozvestcov na univerzitu v Trnave, ktorá nesie ich meno,“ uviedol Klus. Diskutujúci sa zhodli, že je vhodné vyvíjať ďalšie aktivity, aby kauza odvolania trnavského arcibiskupa nezanikla.

Róberta Bezáka odvolal pápež Benedikt XVI. k júlu 2012, verejnosť doteraz nepozná relevantné dôvody rozhodnutia hlavy katolíckej cirkvi. Na Bezákovu podporu sa uskutočnilo viacero podujatí v Trnave, Bratislave a podpisové akcie. O možných dôvodoch hovoril Bezák po mesiacoch mlčania vo viacerých televíznych vystúpenia na sklonku roku 2012.