Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Za nového arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy vysvätili Jána Oroscha

Ján Orosch Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Šesťdesiatročný Ján Orosch sa ujal postu po tom, ako ho za arcibiskupa vymenoval 11. júla 2013 pápež František.

Trnava 30. augusta (TASR) – Za nového arcibiskupa Trnavskej arcidiecézy dnes v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave vysvätili Jána Oroscha. Do úradu ho uviedol bratislavský arcibiskup – metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. Slávnostnú bohoslužbu koncelebrovali spolu s ním apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, košický arcibiskup – metropolita Bernard Bober a prešovský arcibiskup – metropolita Ján Babjak.

Šesťdesiatročný Ján Orosch sa ujal postu po tom, ako ho za arcibiskupa vymenoval 11. júla 2013 pápež František. Dovtedy vykonával funkciu pomocného biskupa arcidiecézy a uplynulý rok, od odvolania svojho predchodcu Róberta Bezáka, zastával funkciu apoštolského administrátora. Na slávnosti sa zúčastnili duchovní zo Slovenska i zo zahraničia, aj predchádzajúci arcibiskup Ján Sokol, predstavitelia verejnej správy a veriaci. Orosch si na deň svojho vysvätenia zvolil 30. august ako deň výročia posviacky katedrálneho chrámu.



Po predpísaných úkonoch prevzatia kánonického vlastnenia Trnavskej arcidiecézy Ján Orosch v homílii pripomenul potrebu veriacich znovu primknúť sa k cirkvi. Povedal, že "medzi nami a v nás je nakopených veľa problémov. Ak sa hovorí o kríze v cirkvi, musíme hovoriť o kríze v spoločnosti". Arcibiskup hovoril aj o postavení a úlohe biskupa, ktorý má hlásať Božie slovo a pomáhať. "Musíme byť aj disponovaní na prijatie Božej vôle, pretože, keď sa uzavrieme pred prijatím Božích právd a nie sme ochotní sa otvoriť pre Božiu pravdu, ktorá je nám odovzdávaná cez cirkev a pápeža, nedokážeme prijať úplne Boha do svojho vnútra," uviedol Orosch. Povedal, že sa spolieha na spoluprácu so spolupracovníkmi, ako však dodal, vynucovať si úctu, lásku a sympatie nechce. Má úprimnú snahu získať si veriacich i duchovenstvo a vytvárať s nimi jednotu. "Spoločne roztápajme ľady," dodal Orosch.

Slávnosť vysvätenia sa začala liturgickým sprievodom z Arcibiskupského úradu do katedrály. Jeho účastníci museli prejsť popod transparent s textom Navždy náš arcibiskup!, ktorý skupina veriacich rozvinula ponad cestu a pripomenula ním arcibiskupa Róberta Bezáka a zatiaľ verejnosti stále dostatočne nevysvetlené okolnosti jeho odvolania. Ďalší veľkorozmerný umiestnili oproti vchodu do katedrálneho chrámu.