Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Arcibiskup Róbert Bezák celebroval slávnostnú omšu svätenia olejov

Foto: TASR/Pavol Remiaš

Okrem stoviek veriacich zúčastnilo sa na nej zhruba dvesto kňazov a rehoľníkov.

Trnava 5. apríla (TASR) - Arcibiskup Trnavskej arcidiecézy Róbert Bezák celebroval dnes, na Zelený štvrtok, v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa v Trnave slávnostnú omšu svätenia olejov. Okrem stoviek veriacich zúčastnilo sa na nej zhruba dvesto kňazov a rehoľníkov. Bohoslužba pred Veľkou nocou bola spojená s obnovou kňazských sľubov.

Bezák sa venoval vo svojej kázni osobnosti kňaza. Povedal, že keď ako kaplán nastúpil do Brezna, začal spoznávať kňazov a začal si vytvárať vzťah k svojim kolegom. Niektorí mu boli bližší, iní vzdialenejší. "Život ma posúval ďalej a keď som sa stal ordinárom, pochopil som, že rozčlenenie kňazov je nešťastné. Zistil som, že nemôžem sa odťahovať, rozdelenie spoločenstva nie je dobré," konštatoval s tým, že kňazi sa majú navzájom vážiť, nakoľko ich spoločenstvo bolo postavené na Kristovi.

"Vyzývam vás, aby sme mali k sebe úctu. Stúpili sme do prostredia, ktoré nie je prirodzené. Adam s Evou boli stvorení pre prirodzený život, ale nespomínam si, že by bolo v Biblii, že potom bol stvorený aj nejaký kňaz," priblížil. Pokračoval, že podľa psychológa chlapci, ktorí chcú byť kňazmi, mohli by byť aj dobrými manželmi. Tie isté hodnoty, to isté prežívanie majú aj tí, ktorí chcú byť kňazmi. "My sme chceli byť blízko Krista. Nadpolovičná väčšina mojich bývalých spolužiakov z gymnázia je už rozvedená, a my nemáme podľa čoho hodnotiť, aká je úroveň nášho kňazského života," povedal. Konštatoval, že duchovní nemajú problémy civilného života, sú stále vedľa Krista, robí im radosť, potešenie byť s ním. "Kristus je ten, kto nás stále volá k sebe, do stredu vlastného bytia, on je tým, ktorým sa chceme živiť, tak jeho slovom i telom. Ak Kristova tvár bude v nás žiariť, tým viacej sa napĺňa zmysel, prečo sme v tomto presbytériu," zdôraznil.

Omša svätenia olejov na Zelený štvrtok sa svätí dopoludnia výlučne v katedrálnych chrámoch. Je prejavom jednoty kňazov, diakonov, bohoslovcov a rehoľníkov s biskupom. Svätia sa tri druhy olejov: krizma - na pomazanie po krste, birmovanie a posviacku kňazov, olej katechumenov - na pomazanie pred krstom a olej chorých - pre sviatosť pomazania chorých. Prítomní kňazi sa pri obnovení sľubov zaviazali bližšie primknúť ku Kristovi, verne si plniť svoje poslanie.

Zvyk svätiť oleje siaha do kresťanského staroveku. Pre svoje blahodarné účinky je vo Svätom písme obrazom zdravia, šťastia a pokoja.