Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci arcidiecéznej charity v Košiciach pomáhajú i zomierajúcim

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pomáhajú aj pri voľnočasových aktivitách detí, hendikepovaných ľudí či seniorov. Venujú sa rôznym aktivitám od návštev a rozhovorov, cez doučovanie detí či kreatívne dielne.

Košice 12. decembra (TASR) – Arcidiecézna charita v Košiciach spolupracuje prostredníctvom svojich zariadení s vyše 40 dobrovoľníkmi. "Keďže portfólio našich služieb je veľmi rôznorodé, dobrovoľníci veľmi ochotne pomáhajú pri voľnočasových aktivitách detí, hendikepovaných ľudí, seniorov či zomierajúcich. Venujú sa rôznym aktivitám od návštev a rozhovorov, cez doučovanie detí či kreatívne dielne," uviedla pre TASR PR manažérka Arcidiecéznej charity Košice Adriana Čurajová.

Ako povedala, ich počet sa mení. "Máme dobrovoľníkov, ktorí chodia do zariadení pravidelne, napríklad raz, dvakrát za týždeň, alebo sporadických, ktorí prídu nárazovo pomôcť pri väčších aktivitách," priblížila Čurajová.

Arcidiecézna charita má svoje zariadenia po celom východnom Slovensku, napríklad Bardejove, Snine, Vranove nad Topľou, Michalovciach, Sobranciach, Stropkove či Lipanoch.

Záujem o dobrovoľníctvo je podľa jej slov veľký. "Nakoľko ide o zodpovednú a náročnú prácu, pred zaradením dobrovoľníkov do zariadení absolvujú pohovor, na ktorom spoločne hľadáme možnosti pomoci," vysvetlila Čurajová.

Vo svojich zariadeniach majú aj takzvaných 'aktivantov', ktorých zamestnávajú prostredníctvom úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

"Nazývame ich aktivanti, aby sa odlíšili od skutočných dobrovoľníkov. Vykonávajú podobné aktivity ako dobrovoľníci, pôsobia v zariadeniach Arcidiecéznej charity Košice, majú však určený počet hodín a dostávajú za svoju činnosť príspevok. Termín príspevok na aktivačnú činnosť formou dobrovoľníckej služby nie je zvolený veľmi vhodne, pretože dochádza k zamieňaniu so skutočnými dobrovoľníkmi. Samozrejme, aj oni sú pre nás prínosom, odľahčujú zamestnancov, spoznávajú činnosť charity a z niektorých sa stávajú naši zamestnanci či podporovatelia," dodala Čurajová.

Arcidiecézna charita Košice je oficiálnou charitatívnou organizáciou katolíckej cirkvi na Slovensku. Pomáha ľuďom bez ohľadu na rasu, národnosť, politické zmýšľanie či vierovyznanie. V oblasti sociálnych, zdravotníckych, humanitárnych a vzdelávacích služieb pôsobí od roku 1992.