Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Areál Ekoiuventy s kúpaliskom Mičurín má definitívne Bratislava

Na snímke návštevníci kúpaliska Mičurin počas oficiálneho otvorenia 4. júla 2017 v Bratislave. Foto: FOTO TASR - Pavol Zachar

Areál Ekoiuventy, prezývaný Mičurín, je od roku 2016 národnou kultúrnou pamiatkou. Patrí k nemu Dom mládeže, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčná budova.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Areál Ekoiuventy so známym kúpaliskom Mičurín, ktorý sa nachádza v lokalite pri Slavíne a Horskom parku v Bratislave, je definitívne vo vlastníctve hlavného mesta. Ide o výsledok rokovaní medzi bratislavským magistrátom a Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR o komplexnom majetkovoprávnom usporiadaní pozemkov a stavieb. Snahou hlavného mesta bude prinavrátiť verejnému priestoru jeho funkciu.

"Celý areál Ekoiuventy bude opäť slúžiť Bratislavčanom," deklaruje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

V získanom priestore plánuje hlavné mesto revitalizáciu historickej budovy Ekoiuventa, a to aj s priľahlým areálom. Budova má byť využitá pre centrum voľného času, revitalizácia okolitého areálu s priestorom kúpaliska má priniesť priestor na oddych a rekreáciu, ale aj rôzne kultúrne podujatia. Samotné kúpalisko rozšíri sieť mestských letných kúpalísk.

Rezort školstva získal na oplátku pozemky vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré už v súčasnosti užíva. Ide o pozemky na Hrobákovej, Černyševského a Ševčenkovej ulici v Petržalke, na ktorých sa nachádzajú budovy vzdelávacích inštitúcií. Avšak s tým, že mesto má na uvedené pozemky do budúcnosti predkupné právo.

"Je to dobrá vec pre Bratislavu a dobrá vec aj pre ministerstvo, ktoré sídli vo viacerých budovách. Týmto vysporiadaním získame majetkový vzťah k pozemkom, na ktorých naše budovy sídlia, vďaka čomu sa budeme môcť napríklad zapojiť do rôznych, aj eurofondových projektov," poznamenal končiaci minister školstva Daniel Bútora.

Areál Ekoiuventy, prezývaný Mičurín, je od roku 2016 národnou kultúrnou pamiatkou. Patrí k nemu Dom mládeže, schodisko, bazén, amfiteáter i polyfunkčná budova. Stavby v štýle socialistického realizmu boli postavené v 50. rokoch minulého storočia. Mičurín v minulosti zabezpečoval pre deti množstvo voľnočasových aktivít.

Rokovania medzi hlavným mestom a ministerstvom sa začali ešte v roku 2021.