Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Areál schátranej fabriky Slovenka v Banskej Bystrici má šancu na zmenu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svoj zámer v tejto lokalite susediacej s historickým centrom mesta ohlásila spoločnosť Arkon, ktorá sa v júli tohto roka stala novým vlastníkom časti pozemkov v areáli Slovenky

Banská Bystrica 1. septembra (TASR) – Areál bývalej textilnej fabriky Slovenka v Banskej Bystrici, z ktorého je dnes už len skelet špatiaci centrum, má šancu zmeniť sa na jeden z najlukratívnejších a zároveň najväčších realitných projektov v meste pod Urpínom. Tvrdí to banskobystrický magistrát. Podľa neho na ploche viac než štyri hektáre má vyrásť nový polyfunkčný komplex budov. Doteraz však ani jeden z predchádzajúcich majiteľov areálu nedokázal svoj projekt realizovať.

"Teší ma, že zámer plnohodnotne využiť areál bývalej Slovenky opäť ožil a chátrajúci priestor má po dlhých rokoch ambíciu zmeniť svoju tvár. Po dohode s investorom by mala architektonicko-urbanistická štúdia riešiť i lokalitu Strieborného námestia. Verím, že ďalšia príprava a komunikácia bude korektná, projekt sa podarí dotiahnuť do úspešného konca a po rokoch sa budeme môcť zbaviť ďalšieho strašiaka," konštatoval banskobystrický primátor Ján Nosko.

Svoj zámer v tejto lokalite susediacej s historickým centrom mesta ohlásila spoločnosť Arkon, ktorá sa v júli tohto roka stala novým vlastníkom časti pozemkov v areáli Slovenky. Po definitívnom uzavretí transakcie, ktoré sa očakáva v najbližšom období, skončí v jej vlastníctve územie o celkovej výmere 46.157 metrov štvorcových.

"Banská Bystrica bola pre nás už dlho mestom, v ktorom sme chceli rozšíriť naše developerské aktivity. Nakoľko veríme tomuto regiónu, bolo len otázkou času, kedy nájdeme vhodné miesto, kde postavíme nové a moderné rezidenčné a polyfunkčné centrum pre Banskobystričanov," uviedol Andrej Konkoľ, predseda predstavenstva spoločnosti Arkon.

"Už v priebehu príprav právnych dokumentov sme začiatkom roka oslovili architektov so zadaním spracovať komplexnú štúdiu na celú lokalitu bývalého areálu Slovenky," dodal Konkoľ. Architektonicko-urbanistickú úlohu vložili do rúk ateliéru Compass Mateja Gréberta a Juraja Benetina, ktorí stoja za projektmi v Bratislave, ako sú rezidenčná štvrť Slnečnice, Urban Residence, Ahoj Park či Nové Lido.

"Štúdia vychádza z územného plánu mesta a je predovšetkým logickým riešením územia v tesnej blízkosti centra. Všetky navrhované funkcie ako bývanie, administratíva, obchod či relax v spojení s podzemným parkovaním a oddychovými exteriérovými plochami sa plynulo a prirodzene prelínajú a zaplnia v súčasnosti prázdnu a nevyužitú plochu pozdĺž potoka Bystrica, severne od Strieborného námestia," naznačil budúcu podobu Benetin.

Investor a developer projektu Arkon predpokladá, že rok 2017 bude rokom príprav a v nasledujúcom roku dôjde k príprave územia na realizáciu projektu a k definitívnemu odstráneniu zvyškov pôvodných industriálnych objektov. Samotnú realizáciu prvej etapy polyfunkčnej zóny plánuje spustiť v roku 2019.