Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Autistické deti symbolicky zasadili papierové modré kvety

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Riaditeľka školy Eva Turáková pre TASR uviedla, že deti spolu so svojimi učiteľmi, vychovávateľmi a rodičmi chceli pripomenúť, že 2. apríl je vyhlásený za Svetový deň povedomia o autizme.

Prešov 2. apríla (TASR) – Papierové modré kvety dnes symbolicky zasadili na lúke v areáli Ekocentra Holá hora deti zo Súkromnej základnej školy s materskou školou pre žiakov s autizmom v Prešove. Riaditeľka školy Eva Turáková pre TASR uviedla, že deti spolu so svojimi učiteľmi, vychovávateľmi a rodičmi chceli takto pripomenúť verejnosti, že 2. apríl je vyhlásený za Svetový deň povedomia o autizme.

Turáková pripomenula, že v tomto o čase sa organizuje množstvo podujatí, ktoré verejnosti umožnia dozvedieť sa niečo viac o tejto diagnóze, čo prirodzene vedie k odbúravaniu predsudkov.

"Zistia, že sú to ľudia ako my, ktorí síce reagujú trošku inak. Náš svet je pre nich značne zmätočný a náročný. Nie sme tu preto, aby sme ich menili, ale aby sme vytvorili spoločenstvo, kde môžu byť oni aj my šťastní," konštatovala riaditeľka školy.

Napriek tomu, že počasie dnes veľmi nevyšlo, desiatky detí sa mali možnosť poprechádzať po školskom zariadení, kde je množstvo zvierat, ktoré vo všeobecnosti autisti pomerne pozitívne vnímajú.

"Urobili sme si krátky výlet, deti si tu môžu zajazdiť na poníkovi, hrať sa s rodičmi a nakoniec sme symbolicky zasadili modré papierové kvety. Tie majú pripomínať tento deň, ktorý patrí našim deťom a ich rodinám, ktoré sa o nich starajú," vysvetlila Turáková.

Tu bude player


Spolu s manželkou a ďalším dieťaťom dnes do Ekoncentra prišiel aj Jozef Farkaš, ktorého syn Maťko trpí autizmom a navštevuje spomínanú školu. "Myslím, že tých stavov je dnes pomerne veľa a je dobre, aby všetci o tom vedeli, že aj takí ľudia existujú a nebáli sa ich. Väčšinou si ľudia myslia, že deti sú nevychované, ale oni za to nemôžu, že sú také aké sú," povedal rodič z Prešova.

Súkromná základná škola s materskou školou pre deti s autizmom sídli na Vodárenskej ulici v Prešove a stará sa o viac ako 50 detí. Okrem toho prevádzkujú centrum špeciálneho pedagogického poradenstva, ktoré eviduje vyše 180 klientov z celého východného Slovenska.

Škola pre prácu s deťmi, ich výchovu využíva množstvo metód a technik. Okrem arteterapie, muzikoterapie a pracovnej terapie sa venujú aj hipoterapii, canisterapii a v posledných mesiacoch využívajú aj multisenzorickú miestnosť.