Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Svet automobilov a techniky spozná v Žiline 43 žiakov základných škôl

Ilustračná snímka/span> Foto: TASR/Erika Ďurčová

Cieľom Automobilovej Junior akadémie je ukázať mladým ľuďom, aké sú možnosti v oblasti techniky.

Žilina 25. júla (TASR) - Automobilovú Junior akadémiu (AJA), počas ktorej spozná 43 žiakov základných škôl na pôde Žilinskej univerzity v Žiline (ŽU) a automobilky Kia Motors Slovakia svet automobilov a technických vied, dnes otvorili v Žiline a potrvá do piatka 29. júla.

"Cieľom je ukázať mladým ľuďom, aké sú možnosti v oblasti techniky. Sú to deti, ktoré sa možno o rok, o dva budú rozhodovať, na akú školu by chceli ísť. A aj takouto formou chceme spropagovať technické vzdelávanie. Aby videli, že keď skončia technickú školu, majú do budúcna možnosť naozaj sa zamestnať v špičkovom závode. A vykonávať prácu, ktorá má perspektívu," povedal vedúci oddelenia vzťahov s verejnosťou Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR Jaroslav Holeček ocenil, že všetky tri slovenské automobilky spontánne zareagovali na myšlienku Automobilovej Junior akadémie. "Prvú sme ukončili pred vyše týždňom v Trnave, kde organizátori dostali od detí jednotku s hviezdičkou, čo nás veľmi teší. Deti videli to, čo naozaj málokedy – ako funguje automobilka zvnútra. Podobne to bude v Žiline. Dokonca, tu budú v automobilke až dva dni. Vidieť automobilku ako funguje zvnútra je naozaj jedinečná príležitosť. A majú ju iba tí, ktorí sa prihlásili do detskej akadémie. Sme najväčším výrobcom automobilov na svete a myslím si, že nastal čas, aby sme o automobilkách nielen hovorili, ale aby sme ich aj našim deťom, ich rodinným príslušníkom a širokej verejnosti ukazovali," zdôraznil Holeček.

Vedúci oddelenia vzťahov s verejnosťou Kia Motors Slovakia podotkol, že rodičia aj deti v súčasnosti všeobecne nemajú reálnu predstavu o výrobných závodoch. "Dnešné výrobné závody sú naozaj špičkové. Je to prostredie, kde sa pracuje s modernými technológiami, je to prostredie veľmi čisté. Takže, práve to im chceme ukázať, aby mali reálny zážitok, aby videli, čo to všetko zahŕňa. Popritom navštívia závod a pripravili sme pre nich rôzne aktivity. Budú si môcť 'poskladať' aj vlastné auto. Samozrejme, nie priamo v závode, ale v našom tréningovom centre. A navštívia aj strednú odbornú technickú školu, kde budú mať možnosť vidieť, ako to funguje v tejto oblasti," dodal Dvořák.