Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Automobilka Kia ponúka štipendium stredoškolákom a vysokoškolákom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Podľa informácií automobilky, stredoškoláci budú rok poberať štipendium 2000 eur a vysokoškoláci 3000 eur. Absolvujú odbornú prax a po skončení školy môžu získať stabilné pracovné miesto.




Teplička nad Váhom 6. mája (TASR) – Výrobný závod Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom hľadá v rámci štipendijného programu šesť stredoškolákov v odboroch mechanik-nastavovač, mechanik-mechatronik a mechanik-špecialista automobilovej výroby a trom vysokoškolákom ponúka možnosť získať praktické skúsenosti na pozíciách strojár, logistik a strojár-normovač. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

"Stredoškoláci budú po dobu jedného roka poberať štipendium v celkovej výške 2000 eur a vysokoškoláci v celkovej výške 3000 eur, absolvujú odbornú prax a po skončení školy môžu získať stabilné pracovné miesto. Stačí vyplniť prihlášku a poslať životopis. Viac informácií o prihláške a podmienkach štipendijného programu nájdu na webovej stránke www.kia.sk v sekcii Zamestnanie/Štipendijný program," doplnil Bačé.

Absolventom štipendijného programu je i Marek Jánoš, ktorý študoval na Technickej univerzite v Košiciach študijný odbor výrobné technológie. "Štipendijný program bol pre mňa veľmi obohacujúci, nakoľko som mohol teoretické poznatky získané v škole zužitkovať v praxi. Študoval som a zároveň pracoval na úseku obrábania priamo vo svojom odbore. Skúsení kolegovia aj dodávatelia ma zapájali do riešenia konkrétnych problémov pri výrobe dielcov spaľovacieho motora," uviedol Jánoš.

Podotkol, že zo začiatku mal obavy, či bude štipendijný program popri štúdiu na univerzite stíhať. Ale v piatom ročníku mu štúdium zaberalo menej času, dokázal ho zosúladiť a promoval s vyznamenaním. Za svoju po anglicky napísanú diplomovú prácu získal aj Cenu Slovenskej zváračskej spoločnosti za rok 2015. "Komisia ocenila predovšetkým praktický prínos práce, kde boli aplikované najnovšie technológie v oblasti automobilovej výroby," dodal Jánoš, ktorý momentálne pracuje na oddelení motoráreň ako špecialista na rezné nástroje.

"" povedal vedúci oddelenia ľudských zdrojov Kia Motors Slovakia Marián Lakatoš.
Súčasná situácia na pracovnom trhu nie je veľmi priaznivá. Spoločnosti sú nútené školiť si zamestnancov, budúcich odborníkov, svojpomocne. Štipendijný program je preto pre nás výbornou alternatívou. Študenti získajú množstvo poznatkov počas práce s modernými technológiami a náš závod skúseného zamestnanca, ktorý už pozná pracovné prostredie a po ukončení štúdia je motivovaný ďalej na sebe pracovať,
Absolventovi štipendijného programu pre stredoškolákov Tomášovi Hrobárikovi na programe najviac vyhovovala príprava na praktické skúšky, štipendium, pracovný čas, doprava zdarma a super kolektív. "Spoločnosť Kia Motors Slovakia mi zaplatila zváračský preukaz, ktorý som neskôr využil i na celoslovenskej súťaži Autoopravár Junior Castrol 2014 organizovanej Cechom predajcov a autoservisov SR. V školskom a oblastnom kole som sa v kategórii Autoopravár Junior-karosár umiestnil na prvom mieste a v celoslovenskom som skončil na ôsmej priečke. Za veľkú výhodu štipendijného programu považujem platenú odbornú prax, ktorá je v školách síce povinná, no nie vždy je za ňu študent aj finančne ohodnotený," podotkol Hrobárik, ktorý v súčasnosti pracuje na oddelení zvarovňa na linke kompletizácie karosérie.

Od školského roka 2011/2012 sa do štipendijného programu v závode Kia Motors Slovakia zapojilo už viac ako 50 stredoškolských a vysokoškolských študentov. "Čerství absolventi našli uplatnenie na oddeleniach kvalita, zvarovňa, montáž, motoráreň, údržba, ľudské zdroje, vzdelávanie a tréningy či BOZP a životné prostredie," uzavrel hovorca automobilky.