Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

ZŠ Jastrabá vyhľadávajú pre domáce vzdelávanie rodičia z celej SR

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

O tom, že aj vidiecka základná škola môže byť zaujímavá pre deti z veľkých miest, presviedča Základná škola s materskou školou v obci Jastrabá v okrese Žiar nad Hronom...

Jastrabá 23. apríla (TASR) - O tom, že aj vidiecka základná škola môže byť zaujímavá pre deti z veľkých miest, presviedča Základná škola s materskou školou v obci Jastrabá v okrese Žiar nad Hronom. Nenápadná škola v Kremnických vrchoch dala zelenú individuálnemu vzdelávaniu, a tak ju dnes vyhľadáva nejeden rodič, ktorý chce svoje dieťa vzdelávať doma.

V radoch miestnych školákov je aktuálne 41 žiakov, ktorí majú schválené individuálne vzdelávanie. O tzv. domáce vzdelávanie majú podľa riaditeľa školy Nikola Nižníka záujem rodičia z celého Slovenska, približne štvrtina týchto detí má individuálne vzdelávanie pre zdravotné problémy. Títo školáci sa vzdelávajú doma a do školy v Jastrabej chodia iba na polročné a koncoročné preskúšanie.

Vedenie školy však myslí aj na domácich školákov. Pred rokmi sa podarilo v Jastrabej otvoriť pobočku základnej umeleckej školy, a tak za týmto typom vzdelania nemusia miestne deti dochádzať.

Inovovať a zlepšiť vzdelávací proces sa miestni učitelia rozhodli aj prostredníctvom projektu Moderná škola - moderný učiteľ, ktorý je zameraný na vzdelávanie učiteľov v oblasti projektového vyučovania v školských záhradách. Učitelia v spolupráci s deťmi a ich rodičmi budujú školskú záhradu, ktorá bude miestnym školákom slúžiť ako prírodná učebňa.