Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Históriu Banskej Bystrice priblíži digitálny audio sprievodca

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aplikácia SmartGuide v mobilnom telefóne ukáže návštevníkom viaceré náučné trasy, ktoré spájajú mnohé ikonické aj menej známe miesta.

Banská Bystrica 17. júla (TASR) - Históriu a pamiatky mesta Banská Bystrica po novom priblíži digitálny audio sprievodca. V súčasnosti poskytuje informácie v troch jazykoch. TASR o tom informoval Miroslav Strelec z tlačového oddelenia mesta.

Aplikácia SmartGuide v mobilnom telefóne ukáže návštevníkom viaceré náučné trasy, ktoré spájajú mnohé ikonické aj menej známe miesta. Návštevníci sa tak môžu vydať na historický okruh po Banskej Bystrici, po stopách Jána Cikkera i Dominika Skuteckého. "Vďaka audio sprievodcovi sa dozvedia pútavé príbehy a informácie nielen o samotnom meste. Aplikácia, ako i trasy sú k dispozícii zadarmo," poznamenal.

Vedúci oddelenia cestovného ruchu Mestského úradu v Banskej Bystrici Tomáš Pastorok priblížil, že po stiahnutí aplikácie sa návštevníkom objaví šesť desiatok rôznych zaujímavostí o historických objektoch a pamiatkach v meste i jeho blízkom okolí. Tie sú okrem slovenčiny k dispozícii aj v angličtine a v nemčine.

Podľa Strelca audio sprievodca súčasne poskytuje i možnosť navádzania. Určený je hlavne pre návštevníkov, ktorí sú v meste prvýkrát. Jeho výhodou je, že každému umožňuje spoznávať mesto samostatne podľa vlastného tempa, ako mu vyhovuje. Používatelia sa v aplikácii okrem iného dozvedia, že v Rothovom dome na Dolnej ulici bolo v roku 1620 zvolené sedmohradské knieža Gabriel Bethlen za uhorského kráľa. Súčasne aj to, že banskobystrické hlavné námestie bolo v reči Starobystričanov označované ako rínok, alebo to, že Hodinová veža v minulosti plnila nielen funkciu nosiča mestských hodín, ale aj strážnej veže.