Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Banská Bystrica odkúpila dva objekty pamiatky Medeného hámra

Na archívnej snímke Medený hámor v Banskej Bystrici. Foto: TASR Ján Krošlák

Celý proces záchrany Medeného hámra sa deje v súčinnosti s krajským pamiatkovým úradom, ktorý stanovil podmienku realizovať pamiatkový výskum.

Banská Bystrica 13. decembra (TASR) – Medený hámor ako sídlo významného metalurgického podniku na spracovanie medi v Banskej Bystrici bude po rekonštrukcii historická pýcha mesta. Išlo o druhý najstarší veľkovýrobný podnik na území Slovenska, fungujúci nepretržite v období rokov 1496 až 1991. Mestská samospráva v snahe zachrániť významnú technickú pamiatku, ku ktorej patrili inovácie a svetové patenty, rozhodla o odkúpení dvoch objektov historickej a kultúrnej pamiatky Medeného hámra do majetku mesta v celkovej hodnote 250.000 eur vrátane prístupovej cesty.

„Som rád, že sa nám nakoniec podarilo získať do vlastníctva dva najvzácnejšie a najstaršie objekty, ktoré sú späté s medenou tradíciou mesta. Zároveň budeme vyvíjať aktivity smerujúce k záchrane ďalších objektov v tomto historickom areáli. Za rovnako dôležitý považujem aj fakt, že sa nám v júli tohto roka spolu so združením ZA! Medený hámor podarilo osloviť verejnosť a spustiť participatívny proces. Na jeho realizácii pracoval skúsený kolektív, ktorý sa venuje oblasti architektúry a sociológie. Výsledky participatívneho procesu v podobe názorov verejnosti majú pre nás kľúčový význam,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Súbežne s vyhodnocovaním participatívneho procesu zameraného na to, čo by mal priestor historickej pamiatky pripomínajúcej medenú slávu Banskej Bystrice v budúcnosti obsahovať, začína samospráva vyvíjať aktivity na hľadanie zdrojov potrebných na sanáciu objektov.

Na archívnej snímke Medený hámor v Banskej Bystrici.
Foto: TASR Ján Krošlák


Celkové výdavky projektu predstavujú sumu 32.400 eur, pričom o dotáciu vo výške 10.000 eur sa mesto uchádza v rámci aktuálnej výzvy Banskobystrického samosprávneho kraja. V projekte sa počíta so zameraním budov a okolia objektov, zhotovením 3D vizualizácií a realizáciou architektonicko-historického výskumu budov areálu Medeného hámra. Samospráva sa pokúsi na obnovu využiť aj iné zdroje.

Celý proces záchrany Medeného hámra sa deje v súčinnosti s krajským pamiatkovým úradom, ktorý stanovil podmienku realizovať pamiatkový výskum. Ambíciou samosprávy je komunikovať i s ďalšími vlastníkmi objektov areálu.

"Čaká nás ešte dlhá cesta, verím, že postupnými krokmi sa dostaneme do cieľa. Tým je dôstojná a zmysluplná obnova Medeného hámra ako turisticky atraktívnej vstupnej brány do banského regiónu, ktorý má obrovský potenciál," doplnil Nosko.