Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Na Svetový deň hemofílie sa rozsvietia dominanty Banskej Bystrice

Na snímke pohľad z Hodinovej veže na hradný Barbakan na Námestí Š. Moysesa v Banskej Bystrici Foto: TASR/Branislav Račko

Do červenej farby sa zahalí Barbakan, Hodinová veža, historická radnica, sídlo Banskobystrického samosprávneho kraja, Múzeum SNP, Štátna opera a najvyššia budova v meste.

Banská Bystrica 17. apríla (TASR) - Sedem známych dominánt Banskej Bystrice bude v stredu večer svietiť na červeno, čím si mesto a jeho obyvatelia pripomenú Svetový deň hemofílie, ktorý pripadá na 17. apríla.

"Toto ochorenie poruchy zrážania krvi si každoročne pripomína celý svet. Vyjadrením podpory pacientom s hemofíliou je aj rozsvietenie verejných budov na červeno. Na Slovensku ich dnes bude svietiť 42, z toho až sedem v našom meste," uvádza Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici na sociálnej sieti. Zároveň dodáva, že u nich je centrum liečby hemofílie súčasťou Kliniky pediatrickej onkológie a hematológie SZU.

Do červenej farby sa zahalí Barbakan, Hodinová veža, historická radnica, sídlo Banskobystrického samosprávneho kraja, Múzeum SNP, Štátna opera a najvyššia budova v meste - obchodné centrum na ulici Na Troskách.

"Pripájame sa k iniciatíve, ktorej cieľom je hovoriť o tom, ako vyzerá život pacienta s vrodeným krvácavým ochorením, ale aj o tom, ako sa postaviť za týchto pacientov," zdôrazňuje samospráva.

Hematologické oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici je jedným zo štyroch centier komplexnej starostlivosti o dospelých pacientov na Slovensku. "V starostlivosti má 20 pacientov s ťažkými formami ochorení a celkovo 100 ďalších s rôznymi ľahšími stupňami závažnosti ochorení. Je certifikovaným európskym hemofilickým centrom, ktoré pomocou aplikácie môže vyhľadať akýkoľvek pacient," pripomína nemocnica na sociálnej sieti.