Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Nadácii Zdravé mesto v B. Bystrici odkázal kanadský občan 321.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Veľmi si jeho dôveru vážime. Snáď bude tento príbeh motivovať i ďalších, ktorí premýšľajú o tom, ako pomôcť a zároveň zanechať po sebe ten najlepší odkaz, priblížila Hirt.

Banská Bystrica 7. marca (TASR) – Komunitná nadácia Zdravé mesto v Banskej Bystrici dostala dar vo výške 321.000 eur z poslednej vôle Louisa Gazdaricu, ktorý sa narodil a prežil svoj život v Kanade, ale jeho rodičia pochádzali z Liptovských Revúc. TASR o tom v pondelok informovala riaditeľka nadácie Beata Hirt.

„Začiatok spolupráce s Louisom Gazdaricom bol neobvyklý. V roku 2012 sme do nadácie dostali rukou písaný list pre nás vtedy neznámeho pána Gazdaricu, ktorý vysvetľoval, že má korene v našom kraji a hľadá neziskovú organizáciu, cez ktorú by rád podporil náš kraj. Zvlášť ho zaujímali vzdelávacie projekty. Po roku dopisovania, výlučne klasickým spôsobom, sme od neho dostali prvý dar a podporili sme dva projekty. Naša spolupráca trvala tri roky a vďaka jeho darom sme financovali niekoľko projektov. Za celý ten čas sme sa osobne nestretli ani si nezavolali. Pán Gazdarica preferoval klasickú výmenu listov. Žiaľ, v roku 2016 sme dostali smutnú správu o jeho smrti," priblížila riaditeľka nadácie.

Po niekoľkých mesiacoch banskobystrická nadácia dostala správu od kanadskej právnej firmy, že je uvedená v jeho poslednej vôli i s detailnými informáciami, ako má s darom naložiť.

"Veľmi si jeho dôveru vážime. Snáď bude tento príbeh motivovať i ďalších, ktorí premýšľajú o tom, ako pomôcť a zároveň zanechať po sebe ten najlepší odkaz," priblížila Hirt.

Podľa nej dar Gazdaricu pomôže trom školám, v Základnej škole v Liptovských Revúcach, Strednej odbornej škole (SOŠ) polytechnickej v Ružomberku a Spojenej škole v Banskej Bystrici.

V januári sa podarilo doriešiť administratívne i právne úkony a darované financie môže nadácia poukázať spomínaným školám.