Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Ubytovanie pre Ukrajincov v Banskej Bystrici momentálne nik nevyužíva

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Samospráva monitoruje počet prihlásených detí v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V škôlkach ich je 36, v školách 94.

Banská Bystrica 20. júla (TASR) - Priestory núdzového ubytovania pre Ukrajincov v Banskej Bystrici boli využité viackrát, v súčasnosti však tieto služby nikto nevyužíva. Pre TASR to uviedla hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.

Pripomenula, že mesto ho zriadilo v telocvični na Tatranskej a Bakossovej ulici. "Samosprávy prijímajú žiadosti na príspevok na ubytovanie Ukrajincov, ktoré následne posúvajú okresnému úradu," spomenula. Doplnila, že vyplatiť príspevok nemusia v prípade, ak je zle vyplnené tlačivo alebo sú zle uvedené údaje. "Po oprave alebo doplnení žiadateľ príspevok dostane v prípade, že spĺňa potrebné podmienky," podotkla. Konštatovala tiež, že samospráva si informácie o Ukrajincoch vymieňa s rôznymi inštitúciami v meste, s mimovládnymi organizáciami, iniciatívami a dobrovoľníkmi.

Podľa nej od marca tohto roka bolo na oddelení cudzineckej polície v Banskej Bystrici prijatých 4326 žiadostí o dočasné útočisko v Slovenskej republike. Samospráva monitoruje aj počet prihlásených detí v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V škôlkach ich je 36, v školách 94.