Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Biela vrana Lapinová dosiahla spravodlivosť, výpoveď je neplatná

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Banskej Bystrici. V plnom rozsahu tak potvrdil rozsudok okresného súdu.

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Výpoveď, ktorú dostala bývalá kontrolórka Ľubica Lapinová od Národného lesníckeho centra, je neplatná. Rozhodol o tom dnes Krajský súd (KS) v Banskej Bystrici. V plnom rozsahu tak potvrdil rozsudok okresného súdu. TASR o tom informovala Veronika Čukášová, koordinátorka projektu Biela vrana. Ocenenie občianskej statočnosti Biela vrana získala Lapinová v roku 2014. Udeľujú ho organizácie Aliancia Fair play a Via Iuris.

Podľa Čukášovej ako jeden z hlavných dôvodov nezákonnosti výpovede Lapinovej, KS uviedol nesúhlas odborov. Ak totiž odbory nedajú súhlas na výpoveď a zamestnávateľ nesplní podmienky na prelomenie tohto nesúhlasu, zo zákona je výpoveď neplatná.

"Rozhodnutie súdu nás veľmi teší. Navyše predseda senátu krajského súdu rozsudok pri jeho vyhlásení podrobne, zrozumiteľne a precízne odôvodnil, čím ešte viac prispel k jeho presvedčivosti," uviedla advokátka Eva Kováčechová z Via Iuris, ktorá Lapinovú zastupovala. "Ďalším krokom bude zabezpečiť vyplatenie ušlej mzdy pre pani Lapinovú od Národného lesníckeho centra," dodala.

"Je za mnou dlhá tŕnistá cesta, ale oplatí sa bojovať za správnu vec," komentovala dnešné rozhodnutie Lapinová, ktorá ako kontrolórka pracovala v Národnom lesníckom centre vyše 30 rokov. V januári 2012 dostala výpoveď pre nadbytočnosť, hoci na pozícii kontrolórky pracovala ako jediná a Národné lesnícke centrum ako štátna príspevková organizácia bolo povinné zabezpečiť výkon vnútornej kontroly. Lapinová trvala na tom, že jej výpoveď je neoprávnená a nezákonná, čo napokon potvrdil KS.

Ako pripomenula Čukášová, výpovedi Lapinovej predchádzala kontrola verejnej zákazky v hodnote viac ako pol milióna eur. Pri kontrole zistila porušenie zákona súvisiace s výberom úspešného uchádzača. Počas nej však došlo k výmene vedenia a novým riaditeľom sa stal predseda výberovej komisie. Kontrolné zistenia Lapinovej boli bagatelizované, členovia výberovej komisie napokon potrestaní len formálne, predseda komisie vôbec.