Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Banská Bystrica avizuje pravidelnú deratizáciu proti hlodavcom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Odpadky tvoria okrem kanalizácie jeden z hlavných zdrojov potravy hlodavcov. Preto je potrebné, aby sa zároveň udržiavalo v čistote okolie stojísk s nádobami na komunálny odpad.

Banská Bystrica 22. februára (TASR) – Mesto pod Urpínom pripravuje pravidelnú jarnú celomestskú deratizáciu, dezinsekciu a dezinfekciu verejných priestranstiev, ktorá sa začne v marci, aby sa zamedzilo nárastu populácie škodcov. Prax ukázala, že znižovanie nárastu hlodavcov je potrebné realizovať aj mimo obdobia jar – jeseň. TASR o tom v utorok informoval Miroslav Strelec z kancelárie banskobystrického primátora.

Podľa Strelca v roku 2020 bolo na území mesta potvrdených 79 a vlani 136 výskytov hlodavcov. Pre ich zvýšený počet, pod ktorý sa okrem iného podpisujú i miernejšie zimy, bolo potrebné vykonať deratizáciu v letných mesiacoch.

„Práce v oblasti regulácie škodcov koordinuje pracovná skupina. Tvoria ju zástupcovia mesta, deratizačné spoločnosti, odborníci v oblasti riadenia, vykonávania a kontroly deratizácie a tiež správcovia kanalizačných sietí aj zástupcovia bytových samospráv," konštatoval Peter Suchý, vedúci oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev magistrátu.

Podľa neho je dôležité, aby obyvateľ nahlásil presnú lokalitu výskytu. Spoločnosť zabezpečujúca ich elimináciu umiestni do nôr nástrahu proti myšiam a potkanom. Miesto zabezpečí, aby nástraha nebola prístupná pre ľudí alebo spoločenské zvieratá, a označí ju tak, že do každej nory zasunie PET fľašu.

„Je nevyhnutné, aby Banskobystričania v priestoroch, v ktorých sa deratizuje, zvýšili opatrnosť vo vzťahu k deťom a zvieratám. Keď sa opakovanými kontrolami zistí, že výskyt hlodavcov klesol pod mieru škodlivosti, PET fľaša je odstránená a nory sú vyplnené štrkom,“ dodala Zuzana Abrinková z oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev.

Podľa nej je potrebné, aby sa okolie stojísk s nádobami na komunálny odpad udržiavalo v čistote. Odpadky tvoria okrem kanalizácie jeden z hlavných zdrojov potravy hlodavcov.

„V prípade zvýšeného počtu myšovitých hlodavcov vo vnútorných priestoroch bytových domov, v šachtách a kanalizačných prípojkách v priamom vzťahu k bytovému alebo rodinnému domu, v ich vnútorných priestoroch, na plochách a v miestach objektov právnických osôb si výkon deratizácie musí zabezpečiť majiteľ na vlastné náklady,“ zdôraznila Abrinková.