Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Prijímatelia sociálnych služieb v Banskej Bystrici si priplatia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako v diskusii odznelo, k úprave cien dochádza aj z dôvodu zvyšovania príjmov prijímateľov sociálnych služieb a ostatných fyzických osôb.

Banská Bystrica 12. decembra (TASR) - Od 1. februára budúceho roka sa prijímateľom sociálnych služieb v Banskej Bystrici zvýši úhrada za ich využívanie v zariadeniach pre seniorov, podporovaného bývania a opatrovateľskej služby, ako aj v denných stacionároch a pri terénnej opatrovateľskej službe. Rozhodli o tom v utorok mestskí poslanci na svojom poslednom tohtoročnom zasadnutí.

Ako v diskusii odznelo, k úprave cien dochádza aj z dôvodu zvyšovania príjmov prijímateľov sociálnych služieb a ostatných fyzických osôb. Dôvodom je i navýšenie príspevkov na určité druhy sociálnych služieb zo strany štátu, a taktiež pre takmer 13-percentnú mieru inflácie. Poplatky za sociálne služby sa nemenili od roku 2016 napriek tomu, že náklady za ich poskytovanie kontinuálne rastú. Samospráva k tomu pristúpila, aby dokázala zabezpečiť finančnú udržateľnosť prevádzkovaných sociálnych služieb.

"Napriek skutočnosti, že sa ceny vo všetkých segmentoch upravovali, mesto doteraz nenavýšilo výšku úhrad za poskytovanie sociálnych služieb. V ostatných rokoch došlo k nárastu cien energií, služieb spojených s prevádzkovaním, najmä zariadení sociálnych služieb a zvyšovaním ekonomicky oprávnených nákladov na ich prevádzku. Vzrástli mzdy a ceny potravín, všeobecného materiálu, pomôcok i osobných ochranných prostriedkov. Zvýšila sa tiež miera inflácie. Úpravou poplatkov reagujeme aj na rastúci dopyt po sociálnych službách a zvyšovanie nákladov pri ich poskytovaní," vysvetlil primátor Ján Nosko.

V zariadení pre seniorov sa mesačný poplatok zvýši zo 441 na 483 eur. V zariadení opatrovateľskej služby sa upraví z 375 na 405 eur a v dennom stacionári zo 183 na 198 eur. Navýšia sa i poplatky za prepravnú službu a požičiavanie pomôcok. Od februára dôjde k úprave ceny za službu monitorovania a signalizácie potreby pomoci. Zo súčasných 12 eur za mesiac sa navýši približne o 70 percent.

"Pri návrhu všeobecne záväzného nariadenia bola snaha zohľadniť nielen výdavky súvisiace s poskytovaním konkrétneho druhu sociálnej služby, ale aj reálne príjmy prijímateľov. Napriek neľahkej finančnej situácii neustále napredujeme v ich poskytovaní. Novinkou je elektrický zdvihák slúžiaci na presun imobilných osôb. Požičovňa pomôcok je rozšírená aj o elektrický skúter pre osoby, ktoré majú obmedzenú schopnosť pohybu. Súčasne ešte viac sprístupňujeme odľahčovaciu službu, cenovo i formou jej poskytovania," doplnila vedúca odboru sociálnych vecí Ivana Kružliaková.

Pri poskytovaní určitých druhov sociálnych služieb sa výška úhrady nemení. Ide o pomoc pri osobnej starostlivosti o dieťa, zariadenie starostlivosti o deti do troch rokov veku a o služby za práčovňu. V rámci služby Jedáleň sa mení podiel úhrady, zo súčasných 65 percent sa zníži na 60 percent pri príjme do 400 eur za mesiac.