Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 13. jún 2024
< sekcia Regióny

Školáci v Banskej Bystrici súperia na IQ olympiáde

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Jej zmyslom je identifikácia nadaných žiakov s nadpriemerným inteligenčným kvocientom a ich následná podpora.

Banská Bystrica 17. mája (TASR) - V priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici sa v stredu koná druhé semifinálové kolo IQ olympiády, na ktorej sa zúčastňujú žiaci druhého stupňa základných škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií. Jej zmyslom je identifikácia nadaných žiakov s nadpriemerným inteligenčným kvocientom a ich následná podpora. TASR o tom za organizátorov informovala Eva Šoucová.

U školákov sa nepreverujú naučené vedomosti, ale schopnosť logicky uvažovať. Úlohy mapujú nadanie v rôznych oblastiach, ako verbálne schopnosti, priestorová orientácia, vrodená logika, kreativita či pamäť.

"Na úvod čakala deti filmová ukážka, ktorá precvičila ich postreh. Nasledoval písomný test s rôznymi zadaniami a slovná úloha Lietajúce písmenká mala zasa preveriť ich priestorovú orientáciu. Ďalší písomný test je premietaný a každá úloha má tak svoj časový limit. Nakoniec si súťažiaci potrénujú svoju pamäť," priblížila Šoucová.

Do školského kola 12. ročníka súťaže IQ olympiáda sa tento rok zapojilo 12.622 žiakov zo 770 škôl. Do troch semifinálových regionálnych kôl postúpilo 240 najúspešnejších riešiteľov. Celoštátne finále sa uskutoční vo Zvolene a stretne sa na ňom 60 najúspešnejších detí.

IQ olympiádu organizujú členovia Mensa Slovensko a záštitu nad ňou prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.