Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V Banskej Bystrici si pripomenú august 1968 aj cez archívne predmety

Ilustračné foto. Foto: TASR / Vlastimír Andor

V tomto roku si pripomíname 53. výročie násilného obsadenia našej krajiny vojskami Varšavskej zmluvy, čím došlo k potlačeniu obdobia socializmu s ľudskou tvárou, známeho ako aj Pražská jar.

Banská Bystrica 16. augusta (TASR) – Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici si pripomenie 53. výročie násilného obsadenia bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy v piatok o 17:00 podujatím Čo sa skrýva v depozitári. Témou bude občianska neposlušnosť v Banskej Bystrici počas augusta 1968. TASR o tom v pondelok informovala Kristína Hatarová zo SSM.

„V tomto roku si pripomíname 53. výročie násilného obsadenia našej krajiny vojskami Varšavskej zmluvy, čím došlo k potlačeniu obdobia socializmu s ľudskou tvárou, známeho ako aj Pražská jar. Počas noci z 20. na 21. augusta začalo obsadzovanie vtedajšieho Československa vojskami tzv. socialistickej päťky. Zdvihla sa vlna odporu, ktorá neobišla ani Banskú Bystricu. A práve o tom si porozprávame cez archívne predmety v zbierke múzea, ktoré sa viažu k aktívnemu občianskemu odporu hrdých obyvateľov," konštatoval historik a geograf Matúš Molitoris.