Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Thurzovom dome porozpráva odborník z hvezdárne o zimnom slnovrate

Na snímke Thurzov dom. Foto: TASR - Ján Krošlák

Na Slovensku je najkratším dňom roka 21. december - deň zimného slnovratu. Od tohto dátumu sa dni začínajú predlžovať a Slnko vidíme na oblohe dlhšie.

Banská Bystrica 14. decembra (TASR) - Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici spoločne s hvezdárňou pripravili v predvianočnom období v Thurzovom dome podujatie, ktoré priblíži zimný slnovrat. O tom, čo to je, kedy a prečo nastáva, sa návštevníci dozvedia 20. decembra o 17.00 h od odborného pracovníka banskobystrickej hvezdárne Jaroslava Gerboša. TASR o tom informovala manažérka múzea Dana Kurtíková.

Na Slovensku je najkratším dňom roka 21. december - deň zimného slnovratu. Od tohto dátumu sa dni začínajú predlžovať a Slnko vidíme na oblohe dlhšie. Práve "znovuzrodenie" Slnka bolo dôvodom na rôzne magické obrady, prostredníctvom ktorých sa ľudia snažili o zabezpečenie prosperity, zdravia, šťastia a lásky v nasledujúcom období.

"Všetky staroveké civilizácie poznali "svojho" boha Slnka, ktoré bolo zdrojom svetla, tepla a života. Aj preto prvé "astronomické" pozorovania boli venované predovšetkým Slnku a jeho pohybom po oblohe. Dôsledkom bolo zavedenie merania času podľa Slnka, zavedenie slnečných kalendárov a určovanie dátumu. Dnes vieme, že pohyby Slnka sú len zdanlivé a v skutočnosti sa hýbe Zem. Medzi prejavy týchto pohybov patrí striedanie dňa a noci i striedanie ročných období. S tým súvisí aj pojem zimný slnovrat. Čo to je, kedy a prečo nastáva a aký mal dopad na bežný život ľudí kedysi a dnes sa dozvedia návštevníci na mojej prednáške," konštatoval Gerboš.

Ako dodal, Slovania považovali zimný slnovrat za magický deň a pripisovali mu osobitý účinok. Používal sa preň aj názov Kračún. Kresťanský svet si v období zimného slnovratu pripomína narodenie Ježiša Krista.