Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Žena ochorela na žltačku B, mala tetovanie a kontakt s narkomanom

Žltačka Foto: TASR/AP

Tentoraz je to však iný prípad ako obyčajne – nejde o alimentárnu nákazu. Ochorenie potvrdili aj laboratórne vyšetrenia.

Banská Bystrica 28. júla (TASR) – U dospelej ženy z Banskej Bystrice sa vyskytlo ochorenie na akútnu vírusovú hepatitídu (žltačka) typu B. Pacientka má v anamnéze tetovanie a kontakt s drogovo závislou osobou. Tentoraz je to však iný prípad ako obyčajne – nejde o alimentárnu nákazu.

Ochorenie potvrdili aj laboratórne vyšetrenia. Odborníci zabezpečili protiepidemické opatrenia. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ako konštatovala, Banskobystrickému kraju patrí podľa vlaňajších štatistík nelichotivé druhé miesto vo výskyte rôznych druhov žltačiek, najmä typu A. Spolu s Košickým krajom má i najvyšší medziročný nárast týchto ochorení.

"Odhaduje sa, že globálne len asi päť percent ľudí s chronickou hepatitídou vie o svojom ochorení a len jedno percento sa lieči. Pritom je k dispozícii účinná liečba, ale aj účinné očkovanie na zabránenie vzniku hepatitídy B. V anamnéze parenterálnych výkonov (podané mimo tráviaci trakt, napríklad injekčne) boli zistené ako pôvod ochorenia aplikovanie drogy, odbery krvi, transfúzia či pírsing. V 30 prípadoch bol pôvod ochorenia nezistený," dodala Tolnayová.

Vysoká, vekovo špecifická chorobnosť na žltačku typu B odborníkom napovedá, že na prenose nákazy bude mať významný podiel nechránený pohlavný styk.