Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

B. ŠTIAVNICA: Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scén

Od roku 1993 je na Zozname svetového dedičstva UNESCO zapísané aj historické jadro Banskej Štiavnice a technické pamiatky v jej okolí. Zápis priniesol mestu mimoriadnu prestíž. Na snímke Námestie sv. Trojice. V Banskej Štiavnici 15. augusta 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.


Banská Štiavnica 30. septembra (TASR) - Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku. Zakladatelia festivalu, ktorými sú členovia Kremnického divadla v podzemí, ním chcú mesto obohatiť duchom sviežeho a neopozeraného umenia a formou zážitkovej interakcie umelcov a divákov inšpirovať k zdravému kritickému mysleniu a rozvoju občianskej spoločnosti.

Otvorenie festivalu je naplánované dnes o 16.00 h. Krátko na to bude mať Kremnické divadlo v podzemí premiéru nového kabaretu Koza a kladivo o stave našej mysle. Večer ponúkne divákom retro kabaret Divadla Bolka Polívky či diskusný kabaret Michala Havrana.

Ťahákom prvého ročníka je v sobotu (1.10.) o 19.00 h Večer Milana Markoviča po 20 rokoch s klaviristom a skladateľom Petrom Breinerom. Trojdňový víkendový program tvoria najmä tri české kabaretné divadlá – Divadlo Bolka Polívku, BodyVoiceBand a Cabaret Calembour z Prahy - a dve poľské i maďarské pouličné divadlá.

V rámci festivalu vystúpia dve energické kapely a odznejú dva šansónové koncerty. Prešovské národné divadlo zarezonuje autorskou komédiou pre mladých o veľkých ideáloch v malom meste Good Place to Die. Na starom zámku je pre divákov pripravený pouličný headliner festivalu – hudobno-divadelná púť z Francúzska Vtáčí muž a jeho Chimera orchestra.

Na Festivale Amplión (30.9. - 2.10.) bude na desiatich scénach po celom meste počuť a vidieť 40 programov. Nový festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Stredoeurópska nadácia a Vyšehradský fond. Mesto Banská Štiavnica a Slovenské banské múzeum poskytli svoje interiéry a exteriéry.