Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Do baníckeho stavu prijmú prezidenta SR Kisku

Slovenský prezident Andrej Kiska Foto: TASR/MTI

A. Kiska sfára do štôlne Glanzenberg, kde odhalí pamätnú tabuľu pripomínajúcu jeho návštevu a zúčastní sa na tradičnom šachtágu.

Banská Štiavnica 6. septembra (TASR) - Začiatok septembra už tradične patrí v Banskej Štiavnici Salamandrovým dňom, ktoré ponúkajú množstvo spoločenských a kultúrnych podujatí. Celoslovenské Dni baníkov, geológov, hutníkov a naftárov sú spojené s mestskými slávnosťami a tradičným Salamandrovým sprievodom. Záštitu nad podujatím už niekoľko rokov po sebe prevzali dvaja ústavní činitelia – prezident SR Andrej Kiska a premiér Robert Fico.

Ako informoval Rastislav Marko z banskoštiavnického mestského úradu, prezident sa na slávnostiach tento rok aj zúčastní. V obradnej sieni historickej Radnice ho prijmú do baníckeho stavu, sfára do štôlne Glanzenberg, kde odhalí pamätnú tabuľu pripomínajúcu jeho návštevu a zúčastní sa na tradičnom šachtágu, počas ktorého uvedie do života novú knihu venovanú podzemným zákutiam regiónu.

V piatkovom (8.9.) programe je slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva spojené s udeľovaním ocenení tým, ktorí sa zaslúžili o rozvoj Banskej Štiavnice a šírenie jej dobrého mena. Po ňom odhalia novú plastiku na múre oproti radnici. Aj túto, rovnako ako predchádzajúce, pre mesto Banská Štiavnica vytvoril akademický sochár Vladimír Oravec a jeho manželka Miluše.

"Bohatý kultúrny program vyvrcholí tradičným Salamandrovým sprievodom. Priblíži 400 historických postáv, ktoré pripomenú význam mesta, zvyky i život v ňom a okolí," podotkol Marko.

V tomto roku sa návštevníci dozvedia o sprievode aj prostredníctvom novej aplikácie, ktorú v spolupráci s mestský úradom, oddelením kultúry, športu a mediálnej komunikácie, vytvoril študent Matej Dudák.

Pred sprievodom uvedú nové CD štiavnických neprofesionálnych hudobníkov s názvom Štiavnické hudobné podzemie, ktoré vzniklo s finančnou podporou Fondu na podpora umenia. "Na kompilačnom CD sa nachádza až deväť autorov, ktorí zahŕňajú viacero žánrov – od folku, cez jazz až po metal. Do života ho uvedie profesionálny hudobník Oskar Rózsa. Večerný program vyplnia vystúpenia skupín Komajota a Hrdza," dodal Marko.

V sobotu sa okrem pokračujúceho jarmoku uskutoční detský program, v ktorom vystúpia Divadlo JaJa, Pánko, Fáber Dance School, Sníček Hugo či Erik Forgáč. Chýbať nebudú ani tvorivé dielne či premiéra novej kinorozprávky Hurvínek a kúzelné múzeum.