Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Ľudia bez prístrešia nájdu útočište v banskoštiavnickej nocľahárni

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Prevádzku nocľahárne v Banskej Štiavnici ukončujú v závislosti od počasia.

Banská Štiavnica 12. decembra (TASR) - Pre ľudí bez prístrešia pripravila banskoštiavnická samospráva aj tento rok možnosť prenocovať počas zimného obdobia v nocľahárni v objekte mestskej plavárne.

"Nocľaháreň otvárame každý rok vždy, keď sa už začne nočná teplota pohybovať okolo nuly. Aktuálne už nocľaháreň u nás funguje dva mesiace a je o ňu vždy záujem," poznamenal pre TASR náčelník Mestskej polície v Banskej Štiavnici Peter Šemoda.

V priestoroch je k dispozícii desať lôžok, sociálne zariadenia aj kuchynka. Za poplatok tu môžu záujemcovia prenocovať, či oprať a vysušiť si svoje veci. Ľuďom bez prístrešia pomáhajú podľa Šemodu aj samotní obyvatelia, mnohí sem nosia ošatenie. Nadbytočné jedlo sem zase posielajú miestne reštaurácie a školy.

Podľa Šemodu využíva služby nocľahárne počas sezóny približne 12 až 14 ľudí, denne tam spáva päť až šesť ľudí. "Aj keď nemáme veľa bezdomovcov, je o nocľaháreň veľký záujem. Už k nám prišli aj ľudia z Banskej Belej či Banskej Bystrice," poznamenal.

Najviac ich podľa náčelníka príde počas dní s veľmi nepriaznivým počasím. "Počas sviatkov a v prípade veľmi zlého počasia robí primátorka úľavu a priestor nemusia počas dňa opúšťať. Inak máme taký režim, že otvárame podvečer a ľudia môžu ostať do rána 8.00 h," priblížil Šemoda a dodal, že podľa domového poriadku nemôžu byť ubytovaní ľudia pod vplyvom alkoholu.

Priestory nocľahárne sú podľa Šemodu pravidelne dezinfikované. V lete v nich robia údržbu, naposledy menili postele a matrace. Prevádzku nocľahárne v Banskej Štiavnici ukončujú v závislosti od počasia.