Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pivovar ERB v B. Štiavnici investoval do ďalších častí technológie

Na snímke cylindrokónické kvasné tanky. Banská Štiavnica 30. marca 2015. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Rodinná firma v Banskej Štiavnici, ktorá varí pivo výlučne na prírodnej báze, zamestnáva takmer 60 obyvateľov banskoštiavnického regiónu.

Banská Štiavnica 30. marca (TASR) - V historickom centre Banskej Štiavnice bolo dnes od rána rušno. Vykládka ďalších častí technológie pre pivovar ERB obmedzila premávku na frekventovanom strete ulíc Novozámocká, Andreja Kmeťa a Radničného námestia. Ako vysvetlil sládek Andrej Gašpar, do pivovaru dnes boli privezené cylindrokónické kvasné tanky a propagačná stanica v hodnote približne 220.000 eur.

Zvýšenie počtu tankov si vyžiadala postupná zmena sortimentu banskoštiavnického pivovaru. Kým pôvodný projekt rátal s dvoma druhmi piva, v súčasnosti ich v pivovare varia dvojnásobne viac. Inštaláciou propagačnej stanice zavŕšia v pivovare kompletizovanie technológie výrobného procesu. "Doteraz sme kvasničné hospodárstvo riešili tak, že sme si objednávali hotové dávky kvasníc z Technickej univerzity Mníchov vo Weihenstephane, kde je najväčšia kvasničná banka v Európe. Stálo nás to pomerne značné prostriedky, keďže sme nemali vlastnú pomnožovaciu stanicu," dodal s tým, že vďaka novej technológii sa tak pivovar kvalitatívne ešte posunie dopredu.



Pivovar ERB sa nachádza v centre mesta, dovoz a vykládka častí technológie bola o to náročnejšia. "Museli sme zastaviť premávku na jednej ulici, rezervovať si časť parkoviska, vybaviť na to povolenie a zabezpečiť koordináciu jednotlivých firiem, ktoré nám to pomohli dostať v centre mesta do historickej budovy," podotkol Gašpar s tým, že nové časti technológie by mali začať využívať do dvoch týždňov.

Ročná kapacita ERB-u je 3500 hektolitrov, podľa Gašpara je však v súčasnosti produkcia na úrovni dvoch tretín z toho. "Vyrábame klasické ležiaky, desiatku, dvanástku. Potom máme tmavý špeciál a pšeničné pivo bavorského typu. Zároveň máme vždy nejakú špeciálnu edíciu svetových pív, ktorá sa obmieňa zhruba po štvrť roku," podotkol na margo aktuálnej produkcie sládek. Pivovar v súčasnosti pôsobí len na slovenskom trhu, do budúcnosti však nevylučuje rozšírenie aj na zahraničné trhy.

Pivovar ERB založila v roku 2010 rodina pivovarníka Eduarda Radu. Rodinná firma v Banskej Štiavnici, ktorá varí pivo výlučne na prírodnej báze, zamestnáva takmer 60 obyvateľov banskoštiavnického regiónu.