Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Salamandrové dni budú s bohatým programom i slavobránou

Na archívnej snímke účastníci tradičného Salamandrového sprievodu v Banskej Štiavnici, v Banskej Štiavnici 6. septembra 2019. Foto: TASR - Ján Krošlák

Salamandrové dni sa začnú už vo štvrtok večer šachtágom, tradičným podujatím baníckeho a hutníckeho stavu, nadväzujúce na tradície Baníckej akadémie.

Banská Štiavnica 7. septembra (TASR) – Nielen známy točiaci sa sprievod ulicami mesta, ale aj množstvo podujatí rôznych žánrov môžu od štvrtka do soboty (8. - 10. 9.) zažiť návštevníci starobylej Banskej Štiavnice. Uskutočnia sa tam totiž po dvojročnej pandemickej pauze Salamandrové dni ako mestské slávnosti, oslavy baníkov, geológov, hutníkov a naftárov i oslava štiavnickej histórie a tradícií.

Ako pre TASR uviedol vedúci odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko, v sprievodnom programe tohtoročných slávností bude dominovať Európske stretnutie baníkov a hutníkov, ktoré sa uskutoční v centre mesta a ku ktorému budú viazané aj rôzne aktivity na Námestí sv. Trojice.

Salamandrové dni sa začnú už vo štvrtok večer šachtágom, tradičným podujatím baníckeho a hutníckeho stavu, nadväzujúce na tradície Baníckej akadémie. Pokračujú v piatok ráno valným zhromaždením Slovenskej banskej komory.

K atrakciám bude patriť verná replika slávobrány postavenej pre cisára Františka I. Štefana Lotrinského v roku 1751. Brána na Radničnom námestí bude voľne dostupná a doplnená o historické informácie.

Salamandrové dni budú venované aj Potterovmu ohňovému stroju a to nie len vo forme výstavy, sprístupnenej v Berggerichte, ale aj v Slovenskom banskom archíve, kde dostanú návštevníci príležitosť oboznámiť sa hravou formou aj prostredníctvom výstavy archívnych dokumentov s príbehom tohto anglického staviteľa strojov.

"V piatok popoludní sa v Kostole sv. Kataríny uskutoční aj slávnostné zasadnutie banskoštiavnickej samosprávy spojené s odovzdávaním ocenení pre osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj mesta," doplnil Marko. Na Námestí sv. Trojice bude tiež postavený funkčný model probovníckej pece, uskutoční sa pri nej odlievanie striebornej mestskej pečate hosťami mesta.

Sobota bude v kultúrnom centre v znamení program pre deti. Popoludní bude v meste sprievod baníckych a hutníckych spolkov z Európy a Slovenska.

Tradíciu Salamandrových dní začali študenti Baníckej akadémie. Salamander bol pôvodne vážny a slávnostný sprievod poslucháčov banskoštiavnickej akadémie pri zvlášť významných príležitostiach. Konal sa vždy po zotmení vo svetle baníckych kahanov a fakieľ. Názov sprievodu je odvodený od pohybu salamandry škvrnitej. Napodobňujúc jej pohyb prechádza sprievod z jednej strany ulice na druhú, čo pri osvetľovaní dobovými svietidlami vytvára pôsobivé divadlo. V sprievode sa podľa Marka bude tento rok pohybovať asi 400 postáv.