Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Vychádza kniha o živote baníkov v období socializmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Čitatelia sa dozvedia napríklad to, ako banícke rodiny sviatkovali, ako sa stravovali, obliekali a ako žili na socialistických sídliskách.

Banská Štiavnica 3. apríla (TASR) - Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici a Občianske združenie Iniciatíva za živé mesto prichádzajú v týchto dňoch s novou knihou o dejinách každodenného života štiavnických baníkov v období socializmu. Informuje o tom SBM na sociálnej sieti.

"Knihu s názvom Ikony socializmu? napísala Zuzana Denková, etnologička a riaditeľka SBM," informujú vydavatelia. "Je to prvá kniha, mapujúca život baníkov v časoch, ktoré mnohí považujú za zlatú éru baníckeho stavu. Autentické výpovede poslednej generácie baníkov a takmer tri stovky fotografií priblížia atmosféru tej doby," dopĺňajú.

Čitatelia sa dozvedia napríklad to, ako banícke rodiny sviatkovali, ako sa stravovali, obliekali a ako žili na socialistických sídliskách. "Spoznáte udalosti a život z pohľadu obyčajných ľudí i z pohľadu vedcov. Uvidíte prepojenie malých dejín s tými veľkými. V samostatnej kapitole sa oboznámite so zmenami v postavení žien vo vtedajšej spoločnosti," približujú vydavatelia.

Kniha je plná spomienok zamestnancov a zamestnankýň banskoštiavnických rudných baní. "Aj cez ich príbehy si čitatelia môžu vytvoriť jasnejší obraz doby a vnímať postavenie jednotlivca v danom politickom systéme," pripomínajú.

V knihe sú použité archívne dokumenty a zbierkové predmety zo SBM a ďalších inštitúcií, ako sú Slovenský banský archív v Banskej Štiavnici, Štátny archív v Banskej Bystrici Archív mesta Banská Štiavnica a súkromný archív Oľgy Kuchtovej a autorky knihy. Združenie získalo na vydanie knihy financie aj od Fondu na podporu umenia.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu, ktorá vznikla po nedávnom požiari v meste, SBM prosí predplatiteľov o trpezlivosť. "Termín odosielania spresníme tento týždeň," informuje.

Vydanie publikácie sa podarilo zrealizovať vďaka pomoci darcov a predplatiteľov knihy na crowdfundingovej platforme Donio.