Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Pre Bábkové divadlo na Rázcestí sa vyzbieralo vyše 1600 eur

Bábkové divadlo na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici, archívne foto Foto: TASR/Dušan Hein

Napriek tomu, že divadlo prišlo o grant takmer 7000 eur od ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!, rozhodlo sa v ňom pokračovať a vyhlásilo verejnú zbierku.

Banská Bystrica 9. októbra – Ťažká situácia Bábkového divadla na Rázcestí (BDnR) v Banskej Bystrici, ktorá súvisí s nepodpísaním dotačnej zmluvy zo strany predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu, stmelila divadelné a kultúrne inštitúcie nielen v kraji, ale na celom Slovensku. Napriek tomu, že divadlo prišlo o grant takmer 7000 eur od ministerstva zahraničných vecí na projekt STOP EXTRÉMIZMU!, rozhodlo sa v ňom pokračovať a vyhlásilo verejnú zbierku.

Ako dnes BDnR informovalo, doteraz sa mu podarilo vyzbierať 1629 eur. "O možnosti podpory nás informovala aj Nadácia Orange. Uchádzame sa o ňu v týchto dňoch," konštatovala Monika Tatarková z BDnR.

Bábkové divadlo vyzvalo listom kultúrnu komisiu BBSK, aby interpelovala predsedu Kotlebu, nech zverejní, koľko dotačných zmlúv v oblasti kultúry a školstva nepodpísal. Údajne majú informácie o viacerých projektoch, čo neboli odobrené a dotácie sa museli vrátiť.

"Záujem o situáciu v oblasti kultúry v BBSK prejavili i členovia Výboru NR SR pre kultúru a médiá a komunikujú v tejto veci priamo s BDnR a Divadlom Štúdio Tanca. Dnes sme získali finančný dar vo výške 7000 eur od poslancov BBSK za Smer-SD, v zastúpení vedúcej kultúrnej komisie Ľubici Laššákovej na podporu ďalšej činnosti divadla," uviedla Tatarková s tým, že všetkým podporovateľom a darcom ďakujú.

Výzva slovenským divadlám a protestná občianska iniciatíva BDnR Biela stuha sa pár dní od vyhlásenia rozšírila po celom Slovensku. Podporu BDnR vyslovilo 18 profesionálnych divadiel zo Slovenska i Česka - SND, Bábkové divadlá v Žiline a Košiciach, Slovenské komorné divadlo v Martine, Městské divadlo Zlín, Divadlo Loutek z Ostravy, Štátne divadlo Košice, bratislavské Divadlo LUDUS, Divadlo LETÍ Praha, banskobystrické Divadlo Štúdio tanca, Štátna opera a Divadlo z Pasáže, rovnako Divadlo SkRAT Bratislava, Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, Divadlo ASTORKA Korzo '90, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Divadlo GUnaGU a Divadlo Andreja Bagara v Nitre.

BDnR má tiež podporu desiatich neprofesionálnych a nezávislých divadiel, ako aj viac než 20 umeleckých a neumeleckých inštitúcií, asociácií, združení, redakcie divadelných periodík, Katedry teórie a kritiky DAMU v Prahe či renomovaných medzinárodných festivalov.

SND pre bábkové divadlo 24. októbra v sále činohry odohrá predstavenie Labyrinty a raje Jána Ámosa. Výťažok z predaja vstupeniek chce venovať na zbierku Kultúra na rázcestí, na podporu umenia a kultúry v BBSK. Banskobystrických bábkarov podporí aj Divadlo ASTORKA Korzo'90, ktoré bude v ich priestoroch pod Urpínom hosťovať 9. decembra. Uvedie predstavenie Na koho to slovo padne. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove zasa pozvalo BDnR na hosťovanie, 10. novembra tam odohrá svoju inscenáciu Neplač, Anna.

Po Slovensku sa rozšírila i protestná iniciatíva Biela stuha. S bielou stuhou sa hralo predstavenie v Slovenskom komornom divadle v Martine, nosia ju členovia Městského divadla Zlín a visí tiež na ostnatom drôte okolo portálu Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Biela stuha sa stala aj aktuálnym symbolom festivalu Spectallo Interesse v Ostrave.