Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Baďane sa budú hostiť aj súťažiť, kto najrýchlejšie očistí hus

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Návštevníci si budú môcť pochutnať na tradičných jedlách, zakúpiť dielka ľudových remeselníkov a zabaviť počas kultúrneho programu.

Baďan 4. septembra (TASR) - Ako kedysi prebiehala hostina na dedine a čo všetko si jej prípravy vyžadovali, ukážu túto sobotu v obci Baďan (okres Banská Štiavnica) počas podujatia Podsitnianske dni hojnosti - Hostina na Husacom pľaci.

Ide o folklórny ľudový festival zameraný na návrat k ľudovým zvykom a tradíciám. Hlavný program sa bude niesť v znamení hostiny a prípravy na ňu. Podľa starostky Ľubici Kukovej sa tak môžu návštevníci tešiť na vylamovanie a moržovanie kukurice, hakľovanie kapusty a tlačenie do suda, mletie a prešovanie hrozna, rozbíjanie a vyberanie orechov či varenie slivkového lekváru.

Návštevníci si budú môcť pochutnať na tradičných jedlách, zakúpiť dielka ľudových remeselníkov a zabaviť počas kultúrneho programu. Navštíviť budú môcť ľudovú izbu zameranú na tradičné odievanie a pre súťaživých bude lákadlom súťaž trojčlenných družstiev, ktoré budú mať okrem iného za úlohu napríklad očistiť hus.

Minulý rok organizátorov prekvapil vysoký počet návštevníkov. Na podujatie prišlo viac ako 1000 ľudí a tak sa občerstvenie neušlo všetkým. Pre organizátorov tak bude tohtoročný festival akýmsi reparátom. "Dúfam, že návštevnosť bude aspoň taká ako minulý rok," podotkla Kuková.